Archieven

Dit bericht is 794 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL- Pas enkele jaren geleden besloot de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie een aantal Kleinschalige Voorzieningen Justitiële Jeugd (KVJJ) op te zetten. In totaal zijn er inmiddels vijf in bedrijf, waarvan één in Krimpen aan den IJssel. 

In goed overleg met het Gemeentebestuur en na uitvoerige voorlichting naar de omwonenden werd de voormalige jeugdinstelling aan de Sleedoornlaan omgebouwd tot KVJJ. 

Laagbeveiligd 

Een KVJJ is een laag beveiligde voorziening waar jongeren van 12 tot 23 verblijven die in voorlopige detentie zijn geplaatst, het laatste deel van een opgelegde jeugddetentie moeten uitzitten of een PIJ-maatregel zijn opgelegd.  

Met een PIJ-maatregel wordt een jongere met een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis opgenomen in een justitiële jeugdinrichting.

Een KVJJ-locatie kenmerkt zich door het open karakter. Er staan geen muren en hekken omheen en de cliënten mogen de instelling verlaten voor een doelgerichte activiteit zoals school, werk of dagbesteding. Om acht uur ’s avonds moeten ze binnen zijn en uiterlijk om tien uur verruilen ze de gezamenlijke huiskamer voor hun eigen kamer. Er is plaats voor maximaal acht personen. Professionele begeleiders stimuleren de jongeren actief te werken aan hun toekomst en het contact met hun sociale netwerk te onderhouden. Contact met familie speelt doorgaans een belangrijke rol om de kans op terugval in crimineel gedrag te verkleinen. De meeste jongeren verblijven drie maanden in de KVJJ en gaan daarna terug naar hun ouderlijk huis of worden al of niet zelfstandig elders ondergebracht.

Samenwerking is essentieel

De KVJJ in Krimpen is inmiddels bijna een jaar in bedrijf maar werd vandaag pas officieel geopend. Corona gooide eerder roet in het eten. Onder grote belangstelling van onder meer medewerkers van organisaties die bij de jeugdzorg zijn betrokken, namen meerdere aanwezigen het woord. Onder hen Hannie Olij, bestuurder bij Timon. Timon is een bevlogen organisatie met een geheel eigen benadering van de zorg. Vanaf het eerste uur is de inzet van vrijwilligers verweven in hun zorgvisie. Ze richten zich al meer dan 30 jaar op zorg voor gezinnen, jongeren en jongvolwassenen en werden door de DJI aangewezen om deze KVJJ te runnen. 

Na haar sprak Bart van Els, divisiedirecteur bij de DJI en allebei benadrukten zij het belang van een intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen die jeugdzorg vormgeven en uitvoeren. “De keten staat of valt met de manier waarop we met elkaar onze doelen proberen te bereiken.”

Alexander Gout, locatiemanager, sloot de rij sprekers af en vertoonde een korte film waarin het dagelijks leven in de instelling door verschillende betrokkenen werd toegelicht. “We proberen vooral maatwerk te leveren, want ieder mens is uniek” benadrukte hij. “Ons ultieme doel is iedere cliënt hoop te geven op en te begeleiden naar een mooie toekomst.”

Schilderij

Aan het slot van het officiële gedeelte onthulden Hannie Olij en Bart van Els samen een voorontwerp van een schilderij met een boodschap dat binnenkort in een veel groter formaat één van de wanden van de huiskamer zal sieren. 

Dit bericht is 794 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief