Archieven

Dit bericht is 2515 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – De gemeente Krimpen aan den IJssel gaat bij wijze van test tien kleinschalige windturbines –AirTurbs– plaatsen op gemeentelijke panden. Dat zijn het dak van het raadhuis, De Tuyter, het Umamgebouw en de Stormsweg 11.

De AirTurb is een innovatie van een Rotterdamse ondernemer. De wokkelvormige turbine is zestig centimeter breed en 1 meter 40 hoog en weegt minder dan 25 kilo. De AirTurb levert voldoende stroom voor een gemiddeld huishouden. De compacte turbine is gemaakt van koolstofvezel, glasvezel en nylon, is vrijwel onderhoudsvrij en veroorzaakt geen geluidsoverlast.

Vanaf windkracht 1 begint de windturbine met het opwekken van energie. Onder optimale omstandigheden kan de windturbine maximaal 600 Watt per uur opwekken. Realistisch gezien is dit niet haalbaar. Daarnaast is de opbrengst wisselend gedurende het jaar.

“Daarom meten we ook een jaar lang de daadwerkelijke opwek”, legt duurzaamheidswethouder Arjan Neeleman uit. “Verwacht wordt dat de opwek ongeveer genoeg is voor de stroom die een gemiddeld huishouden gebruikt.”

Op papier zijn de resultaten veelbelovend. Zo zijn de aanschaf- en installatiekosten lager dan van zonnepanelen. Om de AirTurb voor een breed publiek toegankelijk te maken, zijn testlocaties nodig. De gemeente heeft besloten die beschikbaar te stellen en start een pilot met tien AirTurbs.

Neeleman: “We gaan een jaar lang monitoren wat ze precies doen. Bij succes kunnen we het project breder uitrollen. Het is bijna te mooi om waar te zijn, maar ik wil graag dat het waar is. Eerdere modellen van kleine windturbines hebben niet gebracht wat belooft werd. We moeten met elkaar stappen zetten en we vinden het als college belangrijk om innovaties de ruimte te geven. We willen onze energie steeds meer duurzaam opwekken en met de AirTurb kan dat. Op naar een duurzamer Krimpen.”

Dit bericht is 2515 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief