Archieven

Dit bericht is 2127 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – In de raadsvergadering van donderdagavond heeft een meerderheid van de Krimpense raad besloten het hijsen van de regenboogvlag op het raadhuis op 17 mei (Internationale Dag Tegen Homofobie) en 11 oktober (Landelijke Coming Out Dag) niet vast te leggen. Waarschijnlijk zal de vlag verplaatst worden naar een andere locatie of mogelijk zelfs helemaal niet gehesen worden. Dat is de conclusie na twee lange avonden vergaderen.

Tijdens het debat gaf de PvdA aan dat de locatie uit hun motie is weggelaten om zo de mogelijkheid te bieden de regenboogvlag te kunnen verplaatsen. Op de vraag of zij bereid waren de locatie vast te leggen en het college de opdracht te geven, gaf Krimpens Belang weer aan dit niet te willen doen. Er is in de motie geen verzoek gedaan aan het college, waardoor er geen opvolging gegeven hoeft te worden aan deze motie. Waar de regenboogvlag komt en of deze er komt is vooralsnog onbekend.

Belachelijk gemaakt
Leon Houtzager, schrijver en initiatiefnemer van het Krimpense regenboogakkoord, is zeer teleurgesteld over de uitkomst: “Na de gebeurtenissen afgelopen april waarin een Krimpense dominee de landelijke kranten haalde, omdat hij onder andere de politiek in Krimpen opriep om alle LHBTI’s uit te bannen, zou je verwachten dat de lokale overheid nu eindelijk stelling neemt tegen geweld en discriminatie richting lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen. Ook zijn ze afgelopen 17 mei vergeten de regenboogvlag te hijsen tijdens Internationale Dag Tegen Homofobie. Dit geeft dus geen vertrouwen dat ze het aanstaande 11 oktober tijdens Coming Out Dag wel gaan doen. In plaats daarvan wordt het LHBTI-beleid nu verder ingeperkt en zelfs belachelijk gemaakt.”

Vervolgens: “Als je de motie goed leest en het debat hebt gevolgd, dan is het te bizar voor woorden wat hier is aangenomen. Dan snap je ook wel waarom de christelijke partijen dit steunen. Waar het feitelijk op neerkomt is dat het college van burgemeester en wethouders het hijsen van de vlag niet langer hoeft uit te voeren of te steunen. Ook hoeft de vlag niet langer bij het gemeentehuis gehesen te worden. En om het nog belachelijk te maken, krijgen nu alle groeperingen de mogelijkheid om een vlag te hijsen, ook als dit de plaatselijke biljartvereniging is. Zo zullen ze het ongetwijfeld niet bedoeld hebben, maar is wel de feitelijke constatering. De SGP definieerde in het debat een groepering als iedereen die iets gemeenschappelijks heeft. Dat kan dus écht iedereen zijn. Ik zie de aanvragen al binnenkomen….”, vertelt Houtzager.

Pijn
Het besluit doet de LHBTI gemeenschap in Krimpen ontzettend veel pijn, stelt Houtzager. “Dit is eigenlijk nog erger dan geen motie aannemen. De vlag komt nu zeer waarschijnlijk op een heel andere plek. Er is namelijk geen coalitiepartij die garantie wil geven waar hij komt. Ook mag hij niet op zondag gehesen worden. De eerste grappen heb ik al gehoord dat de vlag gehesen gaat worden bij de energiecentrale in ons naastgelegen bos, samen met de vlag van de breiclub van tante Beb. Het doet ons veel verdriet dit soort dingen te moeten horen. We zijn nu verder weg van de oplossing in plaats van dichterbij”, aldus Houtzager.

D66, Leefbaar Krimpen en Stem van Krimpen hadden ook een motie ingediend op basis van de input van de Krimpense LHBTI gemeenschap en die aansluit bij hun wensen en het regenboogakkoord. Daarin werden de locatie en data wel vastgelegd in een vlagprotocol. VVD, Krimpens Belang en PvdA steunden deze motie niet. De toekomstige nieuwe coalitie met de SGP Krimpen aan den IJssel, ChristenUnie Krimpen aan den IJssel en CDA Krimpen speelt hierin mogelijk een rol, vermoedt Houtzager.

“Wat wij graag willen is dat de Krimpense politiek ons steunt. Je kunt geen LHBTI-beleid voeren als je hier zelf niet achter staat en niet zelf begint met het goede voorbeeld te geven. Op 11 oktober tijdens Coming Out Dag roept het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap duidelijk op aan overheden om de regenboogvlag te hijsen op hun overheidsgebouw. Gemeentehuizen en provinciehuizen dus. Door hem op een andere plek te hangen, steun je deze actie niet langer en dus ook niet langer het regenboogakkoord. Dat er naast het hijsen van de vlag nog meer moet gebeuren is natuurlijk logisch, maar het begint bij jezelf. Het is nu afwachten wat 11 oktober gaat gebeuren”, aldus Houtzager.

Dit bericht is 2127 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief