Archieven

Dit bericht is 1223 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Krimpen aan den IJssel wil samen met de gemeenten Rotterdam, Vlaardingen en Nissewaard zorgen voor extra tijdelijke opvang voor statushouders en/of vluchtelingen. Hiermee bieden de gemeenten de rijksoverheid een helpende hand om een korte periode van nijpend tekort aan opvangplekken te overbruggen. De vier gemeenten hopen dat regiogemeenten zich in een later stadium aansluiten bij dit initiatief.

Veel plekken in de asielzoekerscentra (AZC’s) van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) worden nu nog ‘bezet’ gehouden door statushouders – vluchtelingen met een vergunning voor verblijf – die wachten op permanente huisvesting in ergens in ons land.

Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel: “Alle gemeenten hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de extra opvang van asielzoekers en/of statushouders. Het is belangrijk om pijnlijke situaties zoals in 2015 te voorkomen. Daarom maken we stevige afspraken met het COA aan de voorkant. Als college willen we graag een positieve bijdrage leveren aan de extra opvang. Op dit moment onderzoeken we hoe we dit in Krimpen kunnen organiseren.”

Tijdelijke huisvesting
De vier gemeenten willen de extra opvang realiseren op riviercruiseschepen of andere verblijfmogelijkheden al naar gelang de beschikbaarheid van de desbetreffende gemeente. Het gaat om
kleinschalige locaties met een capaciteit variërend van 50 tot 70 personen waar vluchtelingen en/of statushouders tijdelijk gehuisvest kunnen worden.

Rotterdam beschikt over de mogelijkheid om negentig mensen te huisvesten. De opvang is voor de duur van maximaal twee maanden.

Vroom: “Het COA heeft aangegeven dat er na deze twee maanden weer voldoende opvangcapaciteit beschikbaar zal zijn. Door gezamenlijk als regio elke gemeente een relatief kleine bijdrage te laten leveren, kunnen we een grote bijdrage leveren aan dit nationale probleem en voorkomen we de noodzaak van grootschalige (crisis)opvang.”

De vier gemeenten hoopt dat andere gemeenten zich aansluiten bij dit initiatief en ook ruimte voor deze vorm van tijdelijke opvang realiseren. Rotterdam heeft de beschikbaarheid van riviercruiseschepen geïnventariseerd en opties voor een aantal schepen vastgelegd waar gemeenten desgewenst gebruik van kunnen maken. Gemeenten kunnen ook kiezen voor andere locaties.

Wethouder Karremans van Rotterdam: “Het COA heeft nu een tijdelijk maar weliswaar heel groot probleem en dat willen we graag helpen oplossen op een slimme manier. Bovendien willen we voorkomen dat straks, net als in 2015, asielzoekers in sporthallen moeten verblijven. Daarom steken we op z’n Rotterdams de handen uit de mouwen en lossen we dit zo samen op. Ik ben mijn collega’s in de regio zeer erkentelijk voor hun daadkracht en snelle handelen hierin en hoop dat meer gemeenten zich de komende dagen bij onze ‘coalitie’ aansluiten.”

Dit bericht is 1223 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief