Archieven

Dit bericht is 2572 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – “Wij gaan niet organiseren maar faciliteren”, klinkt het uit de mond van Angelique Mans en René Kuzee. Ze zijn allebei werkzaam bij de gemeente Krimpenerwaard en nauw betrokken bij de voorbereidingen van de viering van 75 jaar vrijheid in de Krimpenerwaard. Angelique als medewerker communicatie en René als projectleider.

Een enthousiast team dat er helemaal voor gaat om van de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid een groot en gedenkwaardig feest te maken. “Daarbij willen we niet alleen aandacht schenken aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan oorlogssituaties waar land- en plaatsgenoten in de jaren daarna betrokken bij waren.”

Dat de gemeente faciliteert en niet organiseert houdt zoveel in, dat de lokale overheid zelf vrijwel geen activiteiten gaat organiseren. “We laten het initiatief aan de bevolking in de kernen.” Een aanpak die niet zonder reden is gekozen. Het college van burgemeester en wethouders hoopt daarmee dat inwoners contact met elkaar zoeken om samen vorm te geven aan de wijze waarop Krimpenerwaard uiting geeft aan de viering van 75 jaar vrijheid.

Bevrijdingsvuur
Een aanpak die blijkt te werken, want de initiatieven stromen binnen. Uit alle kernen komen voorstellen om op enigerlei wijze aandacht te besteden aan dit onderwerp. Voorstellen die vaak afkomstig zijn van verenigingen, instellingen, scholen en kerkgenootschappen die elkaar nu al hebben gevonden om er iets moois van te maken. Zo hebben twee atletiekverenigingen het plan opgevat om samen het bevrijdingsvuur op te halen in Wageningen en dat over alle kernen in de Krimpenerwaard te verspreiden.

De voorstellen zijn divers. Denk onder meer aan exposities, muzikale evenementen zoals bevrijdingsconcerten, sportevenementen, multiculturele activiteiten, een kerkenpad, bezoeken van scholieren aan musea en monumenten, herdenkingsmomenten voor gevallenen, waaronder een tijdelijk holocaustmonument, een vrijheidslezing met prominente sprekers en natuurlijk ook uitbundige bevrijdingsfeesten. “Er wordt al van alles voorbereid”, aldus René.

Financiële steun
De organisatoren van al die activiteiten kunnen rekenen op financiële steun van de gemeente Krimpenerwaard. Er is een behoorlijk bedrag uitgetrokken om iedereen die in de maanden april, mei en juni in het kader van 75 jaar vrijheid een activiteit op het programma zet een bijdrage te verstrekken. Hoeveel hangt af van de aard en omvang van het voorgestelde evenement. Initiatiefnemers kunnen tot 1 januari 2020 een aanvraag indienen die zal worden beoordeeld door een adviescommissie waarin inwoners uit de diverse kernen zitting hebben. Namens het college kijkt burgemeester Cazemier mee. Een plan met begrotingen indien kan via een mail naar r.kuzee@krimpenerwaard.nl. Kijk voor meer informatie op de website www.krimpenerwaard.nl/75jaarvrijheid.

Zelf heeft de gemeente Krimpenerwaard ook een aantal activiteiten in voorbereiding zoals het organiseren van bevrijdingsmaaltijden, een groot opgezette veteranendag op 6 juni in Schoonhoven en een muziekfestival voor de jeugd op een nader te bepalen plaats en locatie in het westen van de gemeente. “Uiteraard werken we ook daarbij weer nauw samen met lokale organisatoren.”

Angelique treft vanuit haar functie voorbereidingen voor het uitbrengen van een magazine, het uitbreiden van de website en het voorbereiden van enkele exposities en vraagt daarvoor de medewerking van de bevolking. “We zijn vooral op zoek naar foto’s met een verhaal erachter die iets weergeven van vrijheid en bevrijding in de gemeente Krimpenerwaard.” Die kunnen worden opgestuurd naar de Gemeente Krimpenerwaard, postbus 51, 2820 AB Stolwijk, t.a.v. Angelique Mans of digitaal naar A.Mans@krimpenerwaard.nl. Per post opgestuurde foto’s worden natuurlijk geretourneerd.

“Er moet nog veel gebeuren om het hele programma rond te krijgen, maar vooralsnog is het enthousiasme onder de bevolking groot en gaan we er zeker iets gedenkwaardigs van maken”, stellen René en Angelique tevreden vast.

Dit bericht is 2572 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief