Archieven

Dit bericht is 2178 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL – De schrijnende oorlogssituatie in Oekraïne maakt ook in ons land veel emoties los en brengt mensen op de been om naar vermogen een helpende hand te bieden. Naast de grote landelijke actie via giro 555 zijn er inmiddels honderden lokale initiatieven gestart.

Zo ook in Ouderkerk aan den IJssel waar scoutinggroep Christiaan de Wet in actie is gekomen. Nathan Burger, teamlid van de leiding bij de scouts, raakte in gesprek met zijn buren die uit Oekraïne afkomstig zijn en al geruime tijd in Ouderkerk wonen. Om hun landgenoten te helpen besloot deze familie Klusenko voor de Stichting Oekraïners in Nederland hulpgoederen in te zamelen die zullen worden gedistribueerd onder in het oorlogsgebied achtergebleven bewoners of gaan naar vluchtelingen die huis en haard verlieten en hun heil zochten in omringende landen.

Nathan beloofde zijn buren een handje te helpen en maakte zijn clubgenoten bij de scouting warm om in het clubgebouw een extra inzamelpunt te openen. Dat is er sinds 4 maart en mag meteen een succes worden genoemd. Zowel op vrijdagavond als op deze zaterdagmorgen is het een komen en gaan van dorpsgenoten die spullen komen brengen.

“We zijn er enorm blij mee”, glunderen de scouts achter de tafel die hun handen vol hebben aan het sorteren van de spullen die worden ingeleverd. Het gaat onder meer om babyspullen, houdbare voeding, water, slaapspullen, EHBO artikelen, hygiëne-artikelen, vrij verkrijgbare medicijnen en zaken die onmisbaar zijn als de stroom uitvalt. Denk aan batterijen, kaarsen zaklampen en dergelijke.

De scoutinggroep beperkt zich tot de inzameling. Het transport naar Oekraïne en andere Oost-Europese landen wordt verzorgd door de Stichting Oekraïners in Nederland.

Ieder weekend in maart, op vrijdag tussen 19.30 een 22.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 13.00 uur is iedereen die iets kan missen van harte welkom in het clubgebouw van de scouting aan de Sportlaan 1 in Ouderkerk aan den IJssel.

Stichting BlijeGift doet ook mee
Stichting BlijeGift in Krimpen aan de Lek ondersteunt gezinnen en alleenstaanden in de Krimpenerwaard en Rotterdam die niet in aanmerking komen voor een wekelijks pakket via de Voedselbank. De stichting verstrekt levensmiddelenbonnen die bij lokale winkeliers kunnen worden verzilverd. Daarnaast verrassen zij kinderen uit gezinnen met structurele armoede met verjaardagscadeaus.

Ook de mensen achter deze stichting trokken zich de gebeurtenissen in Oekraïne aan en besloten samen met ‘De Vrienden van’ een actie op te zetten. Zij vonden de Oost-Europa zending bereid een vrachtwagen ter beschikking te stellen die, gevuld met hulpgoederen, naar Moldavië rijdt om daarheen gevluchte Oekraïners van noodzakelijke middelen te voorzien.

Bij de BlijeGift, gevestigd aan het Middelland 22a in Krimpen aan de Lek, kunnen bruikbare goederen zondagen 6 en 13 maart van 10.00 uur tot 16.00 uur worden gebracht. Behalve de spullen die hierboven worden genoemd zijn bij de BlijeGift ook (warme) kledingstukken welkom.

Dit bericht is 2178 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief