Archieven

Dit bericht is 830 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Burgemeester Roel Cazemier ging afgelopen vrijdag samen met wethouder Lavinja Sleeuwenhoek op pad om de jaarlijkse vrijwilligersprijzen uit te reiken. Ze maakten een Waarderingstour door de Krimpenerwaard en zetten de Vrijwilliger van het Jaar 2021 en tien vrijwilligersorganisaties in het zonnetje.

“Met de waarderingsprijzen willen we als college onze waardering uitspreken richting de vele vrijwilligers en vrijwilligersinitiatieven in onze gemeente”, aldus Sleeuwenhoek. “Elke vrijwilligersorganisatie kreeg de kans een project te nomineren. Thema dit jaar: ‘Vernieuwend vrijwilligerswerk’.

De collegeleden reikten de Vrijwilliger van het Jaarbokaal en de Krimpenerwaardspeld dit jaar uit aan Wilbert Boom uit Schoonhoven. Hij is een vrijwilliger die vol enthousiasme activiteiten, evenementen en klussen oppakt. Hij staat altijd klaar om een ander te helpen en is een bron van kennis die hij graag deelt met anderen. Op een creatieve manier zoekt hij naar nieuwe mogelijkheden om activiteiten te organiseren of klussen gedaan te krijgen binnen de geldende coronaregels. Boom is zeer actief binnen scouting Olivier van Noortgroep II in Schoonhoven. Ook zet hij zich met veel enthousiasme in voor Buurtvereniging Uitbreiding Dorp in Bergambacht en Stichting Ammers Tentfeest. Hij wordt binnen de verenigingen gezien als een steunpilaar en werkt hard om de activiteiten voor te bereiden en uit te voeren.

De winnende organisaties kregen elk een cheque van duizend euro.

Young Ones, Stichting Krimpenerwaard Intercultureel (KIC).
Jonge statushouders in de Krimpenerwaard vinden het lastig om in contact te komen met leeftijdgenoten. Daardoor is er veel eenzaamheid. KIC startte daarom een nieuwe ontmoetingsgroep in Schoonhoven voor jongeren van 16 tot en met 24 jaar. Nederlandse jongeren ontmoeten statushouders en zo ontstaan mooie contacten.

Stichting Streekwinkel Krimpenerwaard.
Streekwinkel Krimpenerwaard wil een locatie ‘voor en door de Krimpenerwaard’ zijn. Op een centrale plek in de Krimpenerwaard worden lokale streekproducten tegen een eerlijke prijs verkocht. De stichting onderneemt zonder winstoogmerk en wordt gerund door vrijwilligers. Het is een ontmoetingsplaats waar inwoners terecht kunnen voor een kop koffie en een praatje. Ook biedt de Streekwinkel een werkplek voor kwetsbare mensen die opnieuw mee willen doen in de maatschappij.

Walking Football, voetbalvereniging Bergambacht.
Voetbal hoeft niet snel te gaan om mooi te zijn. Dat bewijst deze voetbalvorm waarbij in wandeltempo op een kwartveld gespeeld wordt. Inwoners uit de Krimpenerwaard kunnen gratis een uurtje meedoen aan wandelvoetbal. Hiermee wil voetbalvereniging Bergambacht mensen die weinig anderen ontmoeten, actief in beweging laten komen. Walking football is ook heel gezellig: vooraf een kopje koffie en na afloop even bijpraten met elkaar.

Natuurlijk De Loete, Stichting Vlister Openluchtbaden.
Vorige winter hebben veertig vrijwilligers van zwembad De Loete in Haastrecht keihard meegewerkt aan het ombouwen van het bestaande chloorzwembad naar een natuurgezuiverd zwembad. Een megaklus die financieel onmogelijk was als de aannemer het werk in zijn eentje moest doen. Het resultaat: een duurzaam en vernieuwend bad dat klaar is voor de toekomst.

Plandelen, Stichting WelZijn Krimpenerwaard.
Plandelen: PLastic opruimen tijdens het wANDELEN. Plandelen is opgezet in de coronatijd als aanmoediging om buiten te bewegen. Terwijl alles dicht is, toch anderen ontmoeten en tegelijkertijd de eigen woonplaats opruimen. Iedereen kan op z’n eigen tijd en tempo plandelen. Het is een laagdrempelige manier van vrijwilligerswerk doen. Voor de jonge plandelaars is een bingozwerfkaart gemaakt.

Op stap in de Streek, Wandelsportvereniging Op Stap.
In de coronatijd konden wandelsportvereniging Op Stap en het StreekFonds weinig activiteiten organiseren. Beide verenigingen sloegen de handen ineen en lanceerden Op Stap in de Streek. Ruim 600 inwoners genoten tijdens de eerste editie van de mooie plekjes in de Krimpenerwaard en waren actief bezig in de buitenlucht. Vanwege dit succes wordt het evenement in 2022 herhaald.

Hart onder de Riem, Weggeefhoek Krimpenerwaard.
Al acht jaar brengt de digitale Weggeefhoek lokaal vraag en aanbod bij elkaar. Inwoners betekenen iets voor elkaar door spullen weg te geven die een ander goed kan gebruiken. In de coronatijd is de Weggeefhoek gestart met het Hart Onder de Riemproject. De Hoek brengt kerstpakketten rond bij mensen die alleen zijn of een nare periode doormaken. De pakketten worden gemaakt van gedoneerde spullen en uitgedeeld aan mensen een laag inkomen.

Sleperproject Scouting Admiraal de Ruyter.
Scouting Admiraal de Ruyter bouwt aan een nieuwe sleepboot: het sleperproject. Hiermee wil de waterscoutinggroep de jeugd enthousiasmeren voor een baan op het water. Ook helpt de bouw van de sleepboot bij het veilig leren varen van de jeugdleden. Begin 2021 is de boot te water gelaten om in de haven in Krimpen aan de Lek te worden afgebouwd. Vele (jonge) vrijwilligers hebben samen met professionals uit het werkveld aan dit vernieuwende en grootse project meegewerkt.

Stichting Blije Gift.
Blije Gift is er voor de inwoners die geen pakket op kunnen halen bij de Voedselbank. Deze inwoners verdienen nét meer dan de Voedselbank als grens heeft gesteld. Of de hulp van de Voedselbank is na drie jaar gestopt, terwijl ze nog langer hulp nodig hebben. Blije Gift geeft levensmiddelenbonnen aan deze inwoners. Deze bonnen zijn in te wisselen bij de plaatselijke bakker, slager en supermarkt.

The Masked Scout, Scouting Christiaan de Wet
Door de lockdown kon het nieuwe scoutingjaar niet starten met een feest. Scouting Christiaan de Wet bracht het feest daarom via een live-uitzending bij de jeugd thuis: The Masked Scout. Zeven scoutingleiders zongen verkleed een nummer. Maar zonder de hulp van de presentatoren, decorbouwers, juryleden en technici hadden ze deze uitzending nooit kunnen maken. De leden konden vanaf de bank raden wie er verstopt zat achter de maskers. Het was een groot succes: meer dan duizend mensen bekeken de YouTube-uitzending.

RTV Krimpenerwaard ging mee met de tour om de uitreiking van de vrijwilligersprijzen vast te leggen.

Dit bericht is 830 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief