Archieven

Dit bericht is 835 keer gelezen

polderKRIMPENERWAARD – Een hardnekkig misverstand waar ze zelf mede aan schuldig is: er komen geen tienduizend woningen bij Krimpen aan de Lek. Het vermoedelijke aantal is circa zevenduizend. Deze worden tussen 2030 en 2040 her en der in de Krimpenerwaard gebouwd. Wethouder Ria Boere gaat dat persoonlijk uitleggen aan de inwoners van het poldergebied en trekt daar drie avonden -4, 11 en 13 maart- voor uit.

“In september werd ik overvallen door de gesprekken over de MIRT, het meerjarenprogramma over de infrastructuur. Daarbij kwam een tweede oeververbinding en de bijdrage van de gemeente Krimpenerwaard aan de ingreep op tafel. Ik zag dat bod als een unieke kans. Er was echter haast geboden. De eerste raadsvergadering over dit onderwerp was chaotisch. In de tweede vergadering is een en ander rechtgezet, maar toen was de geest al uit de fles. De oppositie ging steeds terug naar mijn eerste verhaal. Het raadsbesluit over het MIRT-bod is uiteindelijk na enige hindernissen genomen, maar inwoners denken nu dat de Krimpenerwaard straks wordt volgebouwd. Dat is pertinent onjuist.”

Anticiperen
Het gaat niet alleen om woningen, stelt Boere, maar ook om ‘energietransitie, voorzieningen en andere zaken die met leefbaarheid te maken hebben’: “Dit verhaal speelt al veel langer. Indertijd werd de Krimpenerwaard als een anticipeerregio gezien met een krimpend aantal inwoners en sterke vergrijzing. Daartegen wapenen we ons. Juist om deze gemeente op de lange termijn vitaal te houden moet je investeren. De Krimpenerwaard heeft veel te bieden en telt met agrarische bedrijven, transporteurs en maakindustrie veel economische waarden. Om dat te bestendigen heb je jonge mensen nodig. Die moet je dus aan je binden met een passend woningaanbod en vlotte mobiliteit.”

Ook als de brug tussen Krimpen aan de Lek en Ridderkerk niet doorgaat, blijft het college zich inzetten voor een toekomstbestendige gemeente. Boere: “Dat is onderdeel van diverse structuurvisies en het door Riek Bakker gepresenteerde ‘Panorama Krimpenerwaard’. Zij gaf in dit vergezicht drie scenario’s aan waarbij stilstand, de schouders eronder of ambitie de mogelijkheden vormden. Wij gaan voor ambitie. Het rapport van de Rabobank was de eerste onderlegger. Daarin werd enige verstedelijking reeds geopperd om de voorzieningen op niveau te houden.”

Crisis
De ongelukkige start zorgde in december voor een politieke crisis. Nu het college de zaken weer min of meer op orde heeft, moeten er flinke stappen worden gezet. De wethouder zou graag in de glazen bol willen kijken, maar moet het stellen met hoofdlijnen en voortschrijdend inzicht.
Volgens collega Leon de Wit zijn er genoeg obstakels, die voor flinke vertraging van de plannen kunnen leiden. “We zullen veel moeten overlaten aan toekomstige gemeenteraden. De infrastructuur in het Groene Hart is van nationaal belang. Er kunnen zelfs aanwijzingen van de minister komen, die de deelnemende gemeenten en partners buitenspel zetten.”

Ria Boere wil zich daar niet bij voorbaat bij neerleggen: “Er moet iets gebeuren.”

Pieter van der Laan/Het Kontakt.

Dit bericht is 835 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief