Archieven

Dit bericht is 747 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – De gemeente Krimpenerwaard is op zoek naar heel jonge cyberagenten: kinderen van 8 tot 12 jaar die een computerspel spelen waarin ze van alles leren over cybercrime.

Burgemeester Roel Cazemier hoopt dat de kinderen hun ouders en opa en oma zullen wijzen op online gevaar. ‘Mijn vader weet alles al, maar mijn moeder kan ik nog wel wat leren,’ zegt de 11-jarige Keano uit Stolwijk. ‘Geen vreemde linkjes aanklikken bijvoorbeeld.’

Het spel Hackshield leert kinderen over de gevaren van internet. Ze zijn zelf cyberagent in de game en moeten vragen beantwoorden en opdrachten doen. “Het spel gaat over het echte leven”, zegt Lieve (8) uit Schoonhoven. “Je kan er iets van leren, bijvoorbeeld wat hackers doen en hoe je ze kan tegenhouden.”

Keano (11) uit Stolwijk is de beste speler van de Krimpenerwaard. “Misschien omdat ik ICT’er wil worden en ik heb mijn spreekbeurt een keer over hacken gedaan.” Hij weet precies wat cybercriminaliteit is: “Hacken bijvoorbeeld, of stelen van data, zoals wachtwoorden en je naam en adres.”

Bang voor oplichting
Uit een enquête onder de inwoners van de Krimpenerwaard bleek dat mensen bang zijn voor oplichting via internet en van de gemeente actie en voorlichting verwachtten, zegt burgemeester Roel Cazemier. “Dat is heel moeilijk als gemeente, daarom zijn we blij dat we via dit spel kinderen kunnen inschakelen. De belangstelling is groot.”

De gemeente hoopt dat kinderen hun ouders en opa en oma kunnen bijspijkeren over cybercrime. “Kinderen die leren sneller en zijn meer gericht op het gebruik van internet, dus we hopen dat ze hun ouders of grootouders streetwise kunnen maken”, zegt de burgemeester. De 8-jarige Lieve wijst haar ouders regelmatig op verdachte linkjes, vertelt haar moeder. “Als ik een linkje open op mijn telefoon, dan zegt ze: dat mag niet, dat kan gevaarlijk zijn.”

Huldiging in april
De 8-jarige Lieve vindt het spel zo leuk dat ze haar toekomstplannen heeft gewijzigd. “Ik wilde detective worden, maar nu wil ik iets anders worden: online-agent, door dit spel.” De beste cyberagenten uit de Krimpenerwaard worden op 14 april gehuldigd.

(Bron: Omroep West)

Dit bericht is 747 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief