Archieven

Dit bericht is 848 keer gelezen

 

KRIMPENERWAARD – Tijdens het schoolontbijt op 5 oktober jl. vroeg een van de kinderen “wat doet een burgemeester eigenlijk”? Tja, daar sta je dan met een mond vol tanden want wat doe ik eigenlijk de hele dag? Vooral heel veel praten. Zo veel dat je ’s avonds gewoon behoefte hebt aan stilte, aan zwijgen.

Er zijn van die dagen dat ik om half negen begin en er de hele dag overleggen zijn met medewerkers, met bezoekers, met de griffie, het secretariaat of inwoners die iets met de burgemeester willen bespreken. Dan trek ik om half zes de deur achter me dicht van het Schoonhovense stadhuis en geniet even van de rust tijdens een wandeling langs de Lek. Ik probeer tijdens die gesprekken belangen tegen elkaar af te wegen. Waarom willen we dit, welk probleem lost het op? Het dwingt niet alleen mijzelf om na te denken over eerder ingenomen standpunten maar nodigt ook de gesprekspartner uit dit te doen. Zo komt een discussie weer los en krijg je de mogelijkheid om met elkaar wèl tot een vergelijk te komen daar waar dat eerst niet mogelijk leek.

Gelukkig is het niet alleen praten wat de klok slaat. 22 september bracht ik een verrassingsbezoek aan de pont in Krimpen a.d. Lek. De week ervoor was een bestuurder het water in gereden en waren het medewerkers en passagiers die hulp boden. Een tochtje heen en terug in de stuurcabine was  leuk om mee te maken en de meegebrachte koeken wisten de medewerkers zeer te waarderen!

28 september was er een bijeenkomst over ondermijning waarvan een aantal voorbeelden werden gegeven. Want wat is ondermijning eigenlijk? Een vaste definitie is er niet. Wat we wel kunnen zeggen is dat het criminele activiteiten waarvan de opbrengst zijn weg vindt naar de bovenwereld. Criminelen  kunnen zo de maatschappij verzwakken en  ontregelen.

We lopen in de Krimpenerwaard met haar uitgestrekte buitengebied een zeker risico. In deze financieel moeilijke tijden kan het aantrekkelijk zijn een leegstaand pand te verhuren. Zeker voor het geld dat criminelen bieden. De verhuurder moet oppassen dat er geen drugs worden gefabriceerd in zijn pand met alle gevolgen van dien. Daarom is het ook zo belangrijk dat we de ‘Samen Veilig Ondernemen-groepen(SVO’s)’ hebben in de gemeente. Het zijn ogen en oren op straat in de kernen en op bedrijfsterreinen. Politie en BOA’s kunnen het niet alleen. We hebben elkaar echt nodig om de misdaad terug te dringen.

Op 11 oktober mocht ik het Ondernemersontbijt openen in het cultuurhuis van Krimpen a.d. Lek. Een boeiend verhaal van een cyberspecialist die de aanwezige ondernemers op het hart drukte vooral de gevolgen van een eventuele hack of infectie van het systeem goed onder ogen te zien. Dát er iemand binnen komt op het systeem is bijna een gegeven maar zorg ervoor dat je de gevolgen van die digitale inbraak kunt opvangen, was zijn boodschap.

Op de website van de gemeente staan inmiddels de filmpjes waarin de wethouders en de burgemeester zich voorstellen. Dat ik in Geervliet woon, roept bij sommigen vragen op. Er is een eenvoudige verklaring voor: ik ben waarnemend burgemeester en daarvoor geldt niet de plicht in de gemeente te wonen. Overigens woon ik inmiddels een groot deel van de week met veel plezier in Schoonhoven en ben ik een parttime inwoner van de Krimpenerwaard met weliswaar een meer dan fulltime baan!

Dit bericht is 848 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief