Archieven

Dit bericht is 636 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Lionsclub Krimpen aan den IJssel hield zaterdag weer de jaarlijkse inspectie van enkele tientallen nestkastjes in recreatiegebied Krimpenerhout.

De ongeveer dertig nestkastjes zijn bestemd voor mezen en al weer acht jaar geleden samen met de Jeugdnatuurwacht in het Krimpenerhout opgehangen. Het betreft hier een stukje Lions huisvlijt want de kastjes zijn door de Lions zelf vervaardigd.

Jaarlijks worden zij gecontroleerd op inwateren of verrotting. Oud nestmateriaal wordt verwijderd, er vindt een schoonmaak plaats en uiteraard wordt bijgehouden of de kastjes het afgelopen broedseizoen bezet zijn geweest. Ieder kastje heeft een eigen nummer zodat het wel en wee van de nestkastjes nauwkeurig bijgehouden kan worden.

62 procent van de nestkasten bewoond
Uiteraard waren de pimpel- en koolmezen alweer vertrokken maar aan de hand van het achtergebleven nestmateriaal kon vastgesteld worden dat 62 procent van de nestkasten bewoond is geweest. Dat is minder dan vorig jaar toen de bezettingsgraad 72 procent was.

Ook bleek dat nogal wat legsels niet waren uitgebroed. De oorzaak daarvan staat nog niet vast. Het kan te maken hebben met een ziekte onder kool- en pimpelmezen. Deze zomer zijn in Nederland, Duitsland en België nogal wat mezen overleden aan een mysterieuze ziekte. Maar het is ook mogelijk dat het wordt veroorzaakt door de afnemende biodiversiteit. Er zijn minder bloemen, daaruit volgend minder insecten en dus minder voedsel voor de mezen.

Dit bericht is 636 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief