Archieven

Dit bericht is 1546 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – De weekenden brengt ze meestal door bij haar ouders in Krimpen aan den IJssel, maar doordeweeks woont Anne Mulders in Utrecht waar ze journalistiek studeert aan de Hogeschool Utrecht.

“Een brede opleiding”, vindt ze, “waar we door middel van uiteenlopende praktijkopdrachten kennis maken met alle aspecten van het journalistieke vak.” Of het nu gaat om het schrijven van korte berichten of het maken van langere opiniestukken, het houden van interviews, fotograferen, radio en televisie maken of het inzetten van sociale media, alles komt voorbij.

De 23-jarige Anne begon haar studie aan de Hogeschool na het voltooien van de Mbo-opleiding mediaredactiemedewerker en is inmiddels in het vierde jaar aanbeland. Dat eindigt met een afstudeerproject, maar nu is ze nog druk met een zogeheten minor campusdoc, waarbij haar opdracht luidt een documentaire samen te stellen over een zelf gekozen onderwerp.

Voor welke journalistieke loopbaan ze gaat kiezen als ze is afgestudeerd heeft Anne nog niet bepaald. “De mogelijkheden zijn legio, dus er komt vast iets op mijn pad waar ik me thuis in ga voelen.”

‘Getrouwd met Jezus’
Anne en haar vriendin en medestudente Pien Veenink kozen voor het maken van hun documentaire voor een bijzonder onderwerp. ‘Getrouwd met Jezus’ gaat de twintig minuten durende film heten. Daarin volgen zij het leven en werken van de 35-jarige kloosterzuster Theresa Anne, die op haar achttiende jaar toetrad tot de orde van de Dominicanessen van St. Cecilia. Dat is een kloosterorde die haar wortels heeft in de Amerikaanse stad Nashville, Tennessee en een kleine vestiging heeft in het Limburgse Sittard. Zuster Theresa Anne en de drie kloosterlingen waar ze mee samen leeft, leiden een eenvoudig bestaan waarin beschouwing en gebed (contemplatie} een belangrijke rol spelen. Daarnaast werken de zusters in het onderwijs. Theresa Anne verzorgt godsdienstlessen aan basisschoolleerlingen op scholen in haar omgeving.

Anne en Pien hebben zelf geen religieuze achtergrond maar raakten gefascineerd door de vraag waarom deze kloosterzusters hun leven voor eeuwig en altijd wijden aan het geloof, hoe zij een roeping van God hebben ervaren daarna hun onvoorwaardelijke ja-woord hebben gegeven aan Hem. Na een bezinningsweekeinde in een klooster in Arnhem kwamen ze in contact met zuster Theresa Anne en die was bereid haar verhaal te vertellen aan de documentairemaaksters.

Inmiddels zijn de interviews met Theresa Anne en haar geloofsgenoten afgerond en ligt het materiaal op de montagetafel. Begeleid door vakdocenten zijn Pien en Anne druk bezig om er een goed lopend verhaal van te maken. Ze doen bijna alles zelf. Hanteerden zelf de camera, verzorgden het geluid en maken er nu een geheel van. “Het budget is te beperkt om voor dit project professionals in te huren”, aldus Anne.

Toch komen zij nog een bedrag te kort om hun film te voltooien op de manier zoals ze graag willen. Dus zijn ze een crowdfundingsactie onder familieleden en vrienden begonnen om de nog ontbrekende financiën bij elkaar te brengen. “De actie loopt nog maar een week maar we hebben de helft van het benodigde bedrag al binnen” glundert Anne.

Ondertussen zitten de studenten ook niet stil om hun documentaire onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Er is al een interview geweest op NPO Radio 5, er volgt een artikel in het Algemeen Dagblad, de regionale pers in Limburg toont belangstelling en natuurlijk was ook RTV Krimpenerwaard bereid aandacht aan het onderwerp te besteden. Zeker is dat ‘Getrouwd met Jezus’ vertoond wordt tijdens het jaarlijks CampusDoc Filmfestival in Utrecht en zoals het er nu naar uitziet zullen ook enkele landelijke omroepen de documentaire willen uitzenden. Een mooier resultaat na het uitvoeren van een studieproject kun je je niet bedenken!

Dit bericht is 1546 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief