Archieven

Dit bericht is 2029 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Driekwart van de vrijwilligers in Krimpen aan den IJssel voelt zich niet gewaardeerd door het gemeentebestuur. Dat blijkt uit een enquête van de lokale partij Krimpens Belang onder Krimpense vrijwilligers(organisaties) op het gebied van sport, cultuur, zorg en welzijn.

De redenen dat vrijwilligers zich niet gerespecteerd voelen zijn divers, echter de belangrijkste redenen zijn: het gebrek aan oprechte persoonlijke aandacht/interesse, niet meedenken en geen open houding. Zo gaf één van de vrijwilligers in de enquête aan dat één van de wethouders spreekuur hield tijdens een vrijwilligersactiviteit zonder enige interesse te tonen voor deze vrijwilligers(organisatie).

Vrijwilligersdag
“Wij begrijpen dat dit niet bijdraagt aan het gevoel van waardering”, aldus Sethi Plaisier van Krimpens Belang. Opvallend is dat de onlangs gehouden Vrijwilligersdag -waarmee het gemeentebestuur laat zien dat zij alle Krimpense vrijwilligers waarderen- niet door iedereen als waardering gevoeld wordt. Ook was er commentaar op het feit dat deze dag op een vrijdag overdag werd gegeven, terwijl de meeste vrijwilligers overdag (vrijwilligers)werk doen.

Krimpens Belang heeft onlangs de resultaten van de enquête met vijf aanbevelingen overhandigd aan wethouder John Janson (vrijwilligersbeleid). Enkele aanbevelingen: ga persoonlijk op bezoek bij vrijwilligers(organisaties), verbreed de Vrijwilligersdag naar ’s avonds en/of weekend en organiseer een wethouderspreekuur voor vrijwilligers(organisaties).

Oproep
Krimpens Belang deed afgelopen jaar al een oproep aan het college om meer waardering te geven aan de Krimpense vrijwilligers. Plaisier “Vrijwilligers vinden een eenvoudig bedankje vaak al genoeg, maar om ze echt te bedanken moet je meer doen, je moet ze erkennen, waarderen en belonen. Door als gemeente meer aandacht te besteden aan erkenning en waardering, kan je de grote groep vrijwilligers in Krimpen aan den IJssel belonen en het belangrijke werk wat zij doen ook behouden.”

Krimpens Belang verzocht het college om een aantal onderzoeken niet uit te laten voeren door externen, maar deze voor te leggen aan de betrokken (vrijwillige) organisaties. Het voorstel werd niet door het college gesteund. “Hiermee heeft het college een kans laten liggen om deze (vrijwilligers)organisaties een groter gevoel van waardering te geven.”

Krimpens belang besloot vervolgens zelf een enquête te houden onder vrijwilligers. In totaal gaven 41 vrijwilligers van 39 vrijwilligersorganisaties gehoor aan de enquête.

Janson was blij de resultaten van de enquête en de aanbevelingen van Krimpens Belang in ontvangst te mogen nemen “Vrijwilligers kunnen niet genoeg gewaardeerd worden, dus elk signaal hierover is welkom.”

Dit bericht is 2029 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Krimpense vrijwilligers voelen zich niet gerespecteerd

  • Vrijwilligerswerk doe je in de eerste plaats omdat je het werk zelf leuk vindt, is mijn ervaring. Ik werk als vrijwilliger bij drie verschillende organisaties en zou er meteen mee stoppen als ik het niet leuk meer zou vinden. Die vrijheid heb je als vrijwilliger, ook al is het niet vrijblijvend. De waardering komt van de organisatie waar je het voor doet en van de doelgroep waar je mee in aanraking komt. Of het nu gaat om een sportvereniging, een culturele vereniging, een kerkgenootschap of een zorginstelling, maakt niet uit. Je spant je als vrijwilliger in en de mensen om je heen laten merken of ze dat waarderen of niet. Ik vind het dan ook volstrekt overbodig dat het gemeentebestuur daar ook nog een rol in moet spelen.
    De gemeente Krimpen aan den IJssel waardeert de vrijwilligers jaarlijks al met een financieel aardigheidje, als dat door de betrokken organisatie aangevraagd wordt ten minste, dat is toch voldoende. Ze hoeven toch niet bij elke gelegenheid opnieuw te roepen hoezeer ze de inspanningen van vrijwilligers waarderen. Volstrekt overbodig. Als de organisaties die afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers een prettige werkomgeving creëren, de betrokken vrijwilligers zich inzetten en de doelgroep tevreden is, dan is dat toch voldoende en dragen steeds herhaalde waarderende van burgemeester en wethouders daar nauwelijks iets aan bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief