Archieven

Dit bericht is 898 keer gelezen

Al in 2019 schreven we dit artikel over Kringloopwinkel Bij Nico Boven in Lekkerkerk, een plek waar verstandelijk beperkte medewerkers hun ziel en zaligheid leggen in de handel in tweedehands goederen. Omdat de kringloopsector het steeds drukker krijgt en daarmee ook Bij Nico Boven, worden er nieuwe medewerkers gezocht.

Werkzaamheden
Onder deskundige begeleiding wordt Kringloopwinkel Bij Nico Boven gerund door mensen met een verstandelijke beperking, die daar alle soorten werkzaamheden voor hun rekening nemen. Aan de ‘achterkant’ van het bedrijf bestaat het werk uit het sorteren van de aangeboden tweedehands spullen, variërend van platen en boeken tot complete wandkasten. Ook laptops, telefoons en computers komen voorbij. Sommige items zijn zo interessant dat er even op internet gekeken wordt wat de beste verkoopprijs is. Websites als Discogs, Marktplaats en Ebay geven inzicht in de waarde van bijvoorbeeld bijzondere lp’s. De artikelen worden stuk voor stuk geprijsd, waarna de ‘voorkant’ van de winkel volgt: hier moet de koopwaar smaakvol uitgestald worden, en natuurlijk verkocht.

Duurzaamheidsgedachte
In het hele land is te zien dat de kringloopsector een serieuze concurrent wordt voor de handel in nieuwe spullen. De steeds verder indalende duurzaamheidsgedachte heeft daar in de eerste plaats de hand in. Geldgebrek kan ook een rol spelen. Ten derde zijn sommige dingen niet meer nieuw te verkrijgen, zoals bepaalde boeken, kleding of geluidsdragers. Waar veel mensen hun huisraad afdanken, gunnen anderen die spullen een tweede leven. Zodoende is het van kringloopwinkel naar kringloopwinkel trekken op de vrije dagen een trend geworden, en lang niet alleen onder mensen met een kleine portemonnee. Het zijn juist de meest hippe figuren die zich laten inspireren door oude artikelen, die ze de term vintage toekennen.

Relevante werkervaring
Daarnaast zijn kringloopwinkels ook duurzaam in maatschappelijk opzicht: werklozen kunnen hier opnieuw in hun eigen tempo instromen op de arbeidsmarkt door werkritme en relevante ervaring op te doen, alleenstaanden doen er sociale contacten op en in het geval van Bij Nico Boven hebben mensen met een verstandelijke beperking er de mogelijkheid zich te ontplooien en ontwikkelen. Ook anderen met een zogenaamd ‘rugzakje’ vinden er een veilige, vertrouwde plek om aan hun toekomst te werken. Het aantal positieve aspecten van de kringloopsector is niet op één hand te tellen.

Vrijwilliger worden? Neem contact op
Dat positivisme wordt landelijk gedragen en dat is een mooie ontwikkeling. Het houdt ook in dat er meer werk verzet moet worden. Bij Nico Boven zoekt daarom naar enthousiaste vrijwilligers die samen met de anderen de winkel willen runnen. Een gezellige werkomgeving en een plek op de eerste rij als het gaat om buitenkansjes zijn fijne bijkomstigheden.

[ingezonden]

Dit bericht is 898 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief