Archieven

Dit bericht is 2415 keer gelezen

BERGAMBACHT – Christa Teeuw-Kruiswijk is de derde generatie Kruiswijk die leiding geeft aan het oorspronkelijk in Vlist gevestigde bedrijf. Haar opa richtte het op, haar vader nam het over en inmiddels zijn Christa en haar echtgenoot Pieter alweer een aantal directeur-eigenaar.

In 2017 bouwden zij in Bergambacht een nieuwe bedrijfsruimte waarin alle bedrijfsonderdelen onderdak vonden. Want de onderneming was in Vlist een beetje uit haar jasje gegroeid. In Bergambacht staat achter het ruime kantoor onder meer een magazijn, een garage waar het materieel wordt onderhouden, een constructieafdeling en een terrein waar materiaal afkomstig van sloopwerken gerecycled en gesorteerd wordt.

In de loop der jaren heeft Kruiswijk zich ontwikkeld tot een bedrijf dat uit verschillende onderdelen bestaat. Denk aan sloopwerk, civiel en grondwerk, boren en zagen van gaten en sleuven in beton, steen en asfalt, asbestsanering, bodemsanering, circulaire afvalverwerking en transport van zware materialen.

Een omgeving waar mensen die er niet tegenop zien om in weer en wind onder soms zware omstandigheden hun werk te doen. “Rond de 145 medewerkers hebben we op dit moment in dienst en dat zijn stuk voor stuk kanjers”, benadrukt Christa.

Maar dat is niet genoeg. Kruiswijk heeft vacatures in verschillende vakgebieden en die zijn niet altijd even gemakkelijk in te vullen. Niet iedereen voelt zich aangetrokken om als sloper of saneerder aan de slag te gaan. Terwijl het toch hele mooie beroepen zijn die veel voldoening geven.

Reden voor de Kruiswijk Groep om een voorziening te treffen waar jonge mensen kunnen kennismaken met het werk en tegelijkertijd een erkend vakdiploma kunnen halen. De oprichting van de Kruiswijk Vakschool is een feit.

“We hopen ieder jaar een groep van twaalf tot vijftien enthousiaste jonge mensen aan ons te binden, die gedurende twee jaar een allesomvattende bedrijfsopleiding krijgen.” Vier dagen per week werken ze mee in één van de afdelingen onder begeleiding van een leermeester en op dag vijf nemen ze deel aan theorielessen. Iedere tien weken schuiven ze door naar een andere afdeling, zodat ze het hele bedrijf leren kennen. Voor het verzorgen van de klassikale lessen heeft het Hoornbeeck College met onder meer vestigingen in Gouda en Rotterdam haar medewerking toegezegd. Zij zenden op de wekelijkse schooldag docenten naar Bergambacht die algemene vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde verzorgen en het theoretische gedeelte van technische vakken doceren. De eigen leermeesters brengen zaken als veilig werken en verantwoord recyclen over.

Kruiswijk biedt op deze manier jongeren een unieke kans om met hun handen te kunnen werken, een erkende opleiding op MBO-niveau te kunnen volgen, vanaf dag één een salaris te verdienen en na het behalen van het diploma bij het bedrijf te kunnen blijven. “We zijn ervan overtuigd dat we op deze manier een nieuwe generatie met ons vak te kunnen laten kennismaken en hen een mooie loopbaan kunnen bieden”, besluit Christa.

Op 28 en 29 januari organiseert de Kruiswijk Vakschool een tweetal open dagen. Belangstellenden kunnen zich oriënteren of aanmelden via www.kruiswijk.eu/vakschool.

Christa Teeuw schuift deze week ook aan in ‘De Waard aan Tafel’ van RTV Krimpenerwaard om te vertellen over het initiatief tot het starten van een eigen vakschool.

Dit bericht is 2415 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief