Archieven

Dit bericht is 1354 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Op de kunstacademie in Den Haag werd hij door menig docent als ‘lastig’ ervaren. De van oorsprong Limburgse Titus Meeuws (46) schildert op een klassieke manier, maar is een moderne meester door veel en handig gebruik van social media. 

Titus is opgegroeid in het rustieke dorp Horn onder de rook van Roermond. Zijn vader was muziekdocent, zijn moeder gaf thuis op zolder zangles. “Wij woonden in een gehorig, jaren zeventig huisje”, vertelt de kunstschilder op rustige toon. “Je kunt je voorstellen hoe dat toen ging. Omdat ik niet hield van voetbal en de fanfare, was je buitenbeentje in het dorp. Op de middelbare school wilde ik al iets gaan doen in de kunst. Naïef als ik was dacht ik het zonder diploma wel te kunnen bereiken. Uiteindelijk heeft decaan meneer Knols mij aan het verstand gebracht dat dat geen goede gedachte was.”

Koers
De kunstopleiding bleek voor Titus een desillusie. “De nadruk lag in de opleiding dat je leerde wat kunst moest zijn en hoe je je als kunstenaar moest presenteren. Ik wilde daarentegen me meer verdiepen in pigmenten, contrasten, composities, perspectief en kleuren. Dat maakte mij op de academie ook een buitenbeentje en lastig voor de docenten”, blikt Meeuws terug op zijn studententijd. “Positief is het groot aantal werkuren door dagelijks veel te schilderen. Hiermee is discipline bijgebracht en gaf mij gelegenheid om na te denken over wat ik precies wilde. Ik had een een grote nieuwsgierigheid naar de techniek, iets wat de leraren mij niet konden bijbrengen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Opdracht
Als kunstenaar je dagelijks brood verdienen is enorm moeilijk. Daarom heeft Titus na de kunstacademie een opleiding gevolgd om les in het kunstvak te geven. “Jarenlang ben ik parttime kunstdocent geweest in Alphen aan den Rijn.  Een grote klus vanuit het Amerikaanse Amazon in 2018 gaf mij het zetje om geheel zelfstandig te werken als kunstenaar.” Hij werkt nu uitsluitend in opdracht, veelal het schilderen van panden en portretten. Naast schilder is hij ook ondernemer en uiterst bedreven om zich te presenteren via internet en social media.

Potcasts
Genoeg werk dus voor de creatieve meester. Zijn atelier heeft hij in Den Haag aan de Noordwal 327. Zelf woont hij met zijn gezin in de oude binnenstad van Schoonhoven. Goede contacten met collega kunstenaars maken dat hij zich hier zeer thuis voelt. Plannen zijn er genoeg, zo denkt hij aan het maken van potcasts met andere kunstenaars. Geïnteresseerden voor zijn werken zijn welkom op de expositie ‘Twin Cities’, tot oktober te zien in de galerie ‘Meesters van de Zilverstad’ in de Veerpoort. Kijk voor meer informatie op zijn site www.titusmeeuws.com.

Dit bericht is 1354 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief