Archieven

Dit bericht is 1539 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Marijke Mars was een bijzondere vrouw en voor veel oudere plaatsgenoten geen onbekende. De voormalig onderwijzeres werkte meer dan dertig jaar als vrijwilligster in onder meer zorgcentrum Crimpenersteijn en onderhield nauwe contacten met veel bewoners en bezoekers. Niet alleen door activiteiten te begeleiden of er voor iemand te zijn als het nodig was maar ook door bij passende gelegenheden een kaartje met een persoonlijke boodschap te sturen.

Niet zomaar een kaartje. Marijke tekende of schilderde haar kaarten zelf en voorzag ze altijd van een passend gedicht of een persoonlijke boodschap. Op die wijze maakte zij in de loop der jaren honderden mensen die wat aandacht wel konden gebruiken, een beetje blij. Zelf deed ze er bescheiden over, maar uit de vele reacties bleek dat haar kaarten enorm werden gewaardeerd.

Ze gebruikte uiteenlopende technieken en materialen zoals waterverf of potlood en werkte zowel abstract als figuratief. Zonder uitzondering waren het kunstwerkjes die de moeite van het bewaren en veelvuldig bekijken meer dan waard zijn.

In oktober 2020 overleed Marijke Mars na een kort ziekbed op 80-jarige leeftijd. Haar dochters Wendelien en Frederiek troffen tientallen zelfgemaakte maar nog niet verzonden kaarten aan en besloten daar iets mee te doen. In plaats van rouwkaarten stelden zij ter nagedachtenis aan hun moeder een boekje samen dat onder de titel ‘Tranen’ in een oplage van 150 stuks werd verzonden naar familieleden, vrienden en bekenden van Marijke Mars. Bij ieder kunstwerkje zochten en vonden zij een bij de afbeelding een passend gedicht. “Want onze moeder was niet alleen zelf creatief met potlood en penseel, ze kon ook enorm genieten van het door anderen geschreven woord. Een liefde die zij aan ons heeft meegegeven.”

De reacties op het boekje waren overweldigend en dat deed Wendelien en Frederiek besluiten het daarbij niet te laten. Ze lieten de kunstwerkjes van Marijke afdrukken op enkele en dubbele wenskaarten en begonnen een webshop waarop mensen de kaarten van hun keuze kunnen bestellen, zelf van een passende boodschap kunnen voorzien en kunnen versturen naar iemand die hen dierbaar is. Een ‘Marijkekaart’ laten versturen kan ook. In dat geval verzorgen de zussen de verzending en is de besteller alleen een donatie ter bestrijding van de verzendkosten verschuldigd. “In de geest van de manier waarop onze moeder dat deed, hopen we op deze manier zoveel mogelijk mensen blij te maken met een kaartje van een dierbare.” Kijk op www.marijkekaarten.nl voor alle informatie.

Actie voor inwoners van Krimpen
Onder het motto ‘een kaart van een Krimpenaar voor een Krimpenaar’ zijn ze van plan enkele duizenden kaarten gratis ter beschikking te stellen en hebben ze bij de gemeente Krimpen aan den IJssel de vraag neergelegd of er een potje kan worden gevonden om de portokosten van binnen Krimpen verzonden kaarten te bekostigen. “Dat zou onze moeder geweldig hebben gevonden.”

Het zijn de kleine dingen die ik achterlaat voor mijn beminden, grote dingen zijn voor iedereen’, luidt een strofe uit Tagore/zwervende vogels. “Dichter bij het leven en sterven van onze moeder komen kan bijna niet. Zo dacht zij en zo was zij”, besluiten Wendelien en Frederiek.

Dit bericht is 1539 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief