Archieven

Dit bericht is 2747 keer gelezen

LEKKERKERK – Als Marian Paree van de Koningin Wilhelminaschool in Lekkerkerk een korte rondleiding geeft valt er een groeizaam meiregentje in de nieuw aangelegde schooltuin. “Prima weer voor de jonge aanplant”, lacht ze vrolijk vanonder haar paraplu. Ondertussen vertelt ze uitvoering en vol passie over de tuin zelf en de bedoeling die de school er mee heeft.

Ooit was op het terrein achter het schoolgebouw speeltuinvereniging ’t Baantje gehuisvest. Eens een bloeiende vereniging waar generaties Lekkerkerkse kinderen onder toezicht gebruik maakten van schommels, wippen en glijbanen. Maar daar kwam de klad in en ongeveer twee jaar geleden werden de laatste toestellen geruimd. Het terrein kwam vrij en het team van de KW-school opperde het idee er een schooltuin op in te richten.

Het idee viel in vruchtbare aarde bij de gemeente Krimpenerwaard en al snel kon de eerste spa de grond in. Vrijwillige ouders en buurtbewoners hielpen mee. Er werden vruchtbomen en struiken geplant, paden aangelegd, moestuintjes ingericht, er is een bijenhotel gebouwd en een zitgedeelte gecreëerd waarin de leerlingen, gezeten op boomstammetjes, buitenlessen kunnen volgen. De tuin is omgeven door statige oude bomen waardoor een lommerrijke sfeer is ontstaan. “Nu nog wat vlinderstruiken om insecten aan te trekken en een tuinhuisje waarin een pomp komt te staan waardoor we kunnen sproeien met slootwater en dan is de tuin af.”

“We zijn er heel blij mee en alle groepen gaan er veelvuldig gebruik van maken”, vertelt Marian enthousiast. Iedere groep heeft een eigen moestuin gekregen waarin zij groenten en kruiden gaan verbouwen. En niet alleen zij want er zijn ook twee percelen toegewezen aan omwonenden. In de naastgelegen appartementen wonen senioren en mensen met een beperking en die hadden er wel oren naar om samen met de schoolkinderen hun eigen avondeten te verbouwen.

De inrichting van een schooltuin past helemaal in de doelstelling van de openbare basisschool Koningin Wilhelmina (kortweg KW-school) aan de Koninginneweg. De school noemt zich een ‘gezonde school’ waar leerlingen een veilige omgeving wordt geboden waarin zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen op sociaal, emotioneel, cognitief, creatief en motorisch gebied. Daar hoort respect voor jezelf, voor de ander en de omgeving bij. “In de schooltuin willen we onze pupillen behalve kennis over de bloemetjes en bijtjes, vooral het belang van zorg en respect voor de natuur bijbrengen.” Een belangrijk thema in een tijd waarin de invloed van de mens op veranderingen van het klimaat steeds meer aandacht krijgt.

De officiële opening van de schooltuin staat op donderdag 20 juni om 13.00 uur op het programma. Een feestelijk moment waarbij wethouder Ria Boere van de gemeente Krimpenerwaard en bovenschools directeur Liesbeth Augustijn aanwezig zullen zijn. Zij zullen bij die gelegenheid de naam van de schooltuin onthullen. Een spannend moment voor alle leerlingen, want zij mochten daarvoor suggesties doen en het is natuurlijk reuze leuk als jouw idee gekozen wordt! Ouders, omwonenden en andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Dit bericht is 2747 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief