Archieven

Dit bericht is 1856 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – “Het gaat vandaag prima”, stelt Harm Blom tevreden vast. Hoewel het dankzij het fraaie zomerse weer best druk is op het strand van de zwemplas in de Krimpenerhout, houden de bezoekers zich over het algemeen keurig aan de regels. “En als we al eens een groepje mensen moeten aanspreken die te dicht op elkaar zitten of liggen dan reageren ze daar beleefd en welwillend op.”

De toezichthouders van Staatsbosbeheer en de politie houden een oogje in het zeil en daar heeft iedereen begrip voor.

Harm is al jaren werkzaam bij Staatsbosbeheer. Als teamleider stuurt hij dertien collega’s aan die in verschillende functies werkzaam zijn zoals beheerders van de flora en fauna, boa’s die toezien op de gedragingen van de bezoekers, een ecoloog die de ontwikkeling van plant en dier nauwlettend volgt, collega’s die het contact met instanties en publiek onderhouden en een ‘boswachter projecten’ die verantwoordelijk is voor de voortgang van lopende veranderingstrajecten in het gebied.

“Een afwisselende en hele leuke functie”, vindt hij. Maar ook één die hem meer aan de computer en de vergadertafel gekluisterd houdt dan hij soms zou willen. “Doordat de meeste werkoverleggen vanwege Corona zijn opgeschort ben ik de afgelopen drie weken meer buiten geweest dan in de jaren hiervoor”, lacht hij genietend.

Beheer door Staatsbosbeheer
In opdracht van de Groenalliantie Midden-Holland beheert Staatsbosbeheer sinds 2017 een aantal natuur- en recreatiegebieden in de regio. De Groenalliantie is een samenwerkingsverband van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard. Doel van de samenwerking is het ontwikkelen en beheren van de natuur- en recreatiegebieden Krimpenerwaard en Reeuwijkse Plassen.

De afgelopen jaren heeft zich onder meer in het Loetbos en in de Krimpenerhout in het westen van de Krimpenerwaard een ware metamorfose voltrokken. De recreant van tegenwoordig wil meer dan alleen een wandelpad tussen bomen en daar heeft men op ingespeeld. Zonder concessies te doen aan de verdere ontwikkeling van de natuur, want naast mensen in het gebied zijn bomen, planten, dieren en insecten minstens zo belangrijk.

Die insteek heeft zich al uitbetaald. Er zijn diersoorten gesignaleerd die tot voor kort in de Krimpenerwaard niet voorkwamen. Denk aan bevers, boommarters, vossen en twee groepen reeën. Denk ook aan vogels zoals ransuilen, die onlangs nog veel publieke belangstelling trokken. Die zijn inmiddels weer naar hun broedgebied in Oost-Europa vertrokken om plaats te maken voor vogelsoorten die in Afrika overwinteren en hier hun nestjes komen bouwen. Vooral in de met opzet minder toegankelijke gebieden vinden deze dieren de rust en leefruimte die ze zoeken.

Kwaliteitsimpuls
Aan de randen van de natuurgebieden is door de kwaliteitsimpuls meer ruimte gecreëerd voor bezoekers. “Dat wordt gewaardeerd”, weet Harm Blom, want zowel in het Loetbos als in de Krimpenerhout is het drukker dan voorheen, zelfs op minder mooie dagen. Op beide locaties is een aantal voorzieningen getroffen die aansluiten bij de wensen van de moderne recreant.

De entree van het Loetbos is opgeknapt om de herkenbaarheid te vergroten. Er zijn speelelementen, een nieuw toiletgebouw en overdekte zitplaatsen die ‘het hoedje van het Loetje’ worden genoemd. Daarnaast zijn nieuwe, thematische wandelroutes uitgezet. Een daarvan voert naar kunstwerk De Mol.

Krimpenerhout verloor in de loop der tijd haar belangrijkste troef: de zwemplas, in de volksmond nog steeds Surfplas geheten. Door het aanbrengen van een zandlaag op de bodem en het wegvangen van brasems is de waterkwaliteit verbeterd, er is meer strand aangelegd en er zijn nieuwe voorzieningen in en om de zwemplas, waaronder een ontmoetingsgebouw met toiletgelegenheid. Ten oosten van de zwemplas is een groot speeleiland voor kinderen aangelegd. Bestaande wandelroutes zijn verbeterd en nieuwe thematische routes aangelegd om de landschappelijke beleving te versterken.

“De kwaliteitsimpuls in deze gebieden is nu zo goed als afgerond. Aan ons de taak om het zo te houden” aldus Harm. Als het mooie weer aanhoudt en de beperkingen binnenkort hopelijk weer worden afgeschaald is er genoeg te doen om jong en oud plezierige dagen te bezorgen. Instellingen zoals Promen, die het schoonhouden van de afvalbakken, de terreinen en de toiletten verzorgen, helpen daarbij. “Als onze gasten daar ook waardering voor hebben door zich aan de regels te houden, zijn we allemaal blij.”

Dit bericht is 1856 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief