Archieven

Dit bericht is 1162 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Aan tientallen jaren inzet is afgelopen woensdag tijdens Dodenherdenking een einde gekomen. Arie Trompetter (83) verzorgde voor de laatste maal de geluidsvoorziening en bijbehorende taken.

Met name de oudere generatie weet niet beter dat Arie, met zijn bekende ‘geluidstoeters’, altijd actief was op (toen nog) Koninginnedag, intocht Sinterklaas, kinderbraderie en andere festiviteiten. Dit deed hij vanaf 1955 (!). Hij zorgde voor het ophangen van de feestverlichting in de binnenstad en sinds 1988 betrokken bij de jaarlijkse Dodenherdenking.

“Het was een idee van het bestuur ‘Oranje Boven’ om de ceremonie bij Dodenherdenking uit te breiden”, blikt Arie terug op de beginperiode. “Er waren tot die tijd alleen bloemleggingen en optredens van de Brassband en Tavenu. Toespraken werden niet gehouden. Dat hebben we veranderd en vanaf dat moment ook de scholen erbij betrokken voor de declamatie.”

Accu
Op de plaats van herdenken is geen stroomvoorziening. “Ik heb altijd met accu’s gewerkt”, geeft Trompetter aan. Vol trots laat hij de deze zien, mooi weggewerkt in een houten omhulsel. Het geheel oogt als een legeronderdeel uit de Tweede Wereldoorlog. “Deze accubak is jaren geleden gemaakt door timmerman Van Mameren. Nu kun je alles op gebied van geluid kant en klaar kopen. Dat was in het verleden niet het geval of onbetaalbaar. Ik heb veel geleerd van Jan Eikelenboom, bekend van ‘Zonnepitje’. Die man wist veel van techniek.”

Timing
Tijdens de plechtigheden zorgt Arie dat alles op tijd begint en gepast verloopt. Even voor acht uur geeft hij het sein voor het Taptoesignaal. Tijdens de twee minuten stilte bewaakt hij de tijd met een ouderwetse, analoge stopwatch. Meer dan dertig jaar oud, goed bewaard in het originele doosje. Zelfs het prijsje van twintig gulden staat er nog op vermeld. Na de twee minuten herdenking knikt Arie naar de dirigent van de Brassband. Zij spelen beide coupletten van het Wilhelmus. De ceremonie gaat door met toespraken, kranslegging en het defilé.

Van enige spanning is bij de geluidsman nauwelijks iets te merken. Hij vertrouwt op de apparatuur die hij door en door kent.

Loslaten
Gezien zijn leeftijd en de verminderende gezondheid is het ditmaal de laatste keer. Diep in zijn hart wil hij niet van stoppen weten. “Ik moet wel omdat ik met een rollator loop. Ik kan niet snel genoeg ingrijpen als er ergens iets mis gaat. Er komen ieder jaar zo’n 350 mensen. Het moet allemaal wel werken en netjes verlopen”, verklaart hij zijn noodgedwongen afscheid. Arie laat het nu los en draagt het over aan Henk Schep. Vanaf volgend jaar mag hij zijn taken overnemen.

Het ontsteken van de bevrijdingsvlam

Dit bericht is 1162 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief