Archieven

Dit bericht is 1160 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – De fractie van Leefbaar Krimpen vindt dat de toestroom van statushouders naar Krimpen aan de IJssel ingedamd moet worden. In 2021 moet de IJsselgemeente in totaal 53 vluchtelingen met een verblijfsvergunning huisvesten, exclusief de nareizende familieleden. Met de toestroom van vluchtelingen uit Afghanistan en overvolle COA-opvanglocaties verwacht de fractie van Leefbaar dat in 2022 er voor nog meer statushouders een woning gevonden moet worden.

Woordvoerder Oscar Suijk: “Onze fractie maakt zich grote zorgen: Krimpenaren die ingeschreven staan voor een sociale huurwoning hebben nu al te maken met 79 maanden actieve zoektijd. Dat is 6,5 jaar! Het is voor jonge mensen of mensen met een urgentie bijna onmogelijk om in Krimpen aan een woning te komen. Als daar bovenop er nog statushouders komen waar de gemeente binnen 10 weken een woning moet vinden, dan vrezen we dat reguliere woningzoekenden in Krimpen helemaal niet meer aan bod komen.”

In 2015 gingen meer dan een kwart van de sociale huurwoningen naar statushouders, stelt Leefbaar.

De fractie van Leefbaar vindt dat het tijd wordt om de belangen van Krimpense woningzoekenden prioriteit te geven. “We snappen dat elke gemeente elk jaar een aantal statushouders moet huisvesten. Alleen we zien ook dat het rijk en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers door hun eigen slechte organisatie en coördinatie gemeenten in grote problemen brengen en dat mag best eens gezegd worden richting Den Haag. Onze fractie wil de prioriteit nu echt verleggen naar de Krimpense woningzoekenden dus wat ons betreft: Nu even niet!”, vervolgt Suijk.

Leefbaar wil tijdens de begrotingsbehandeling een motie indienen die het college verzoekt om deze boodschap richting het ministerie te sturen.

Tijdelijke woningen
Het is wat de Leefbaren betreft tijd voor een ‘out-of-the-box plan’. “Als oplossing voor de enorme krapte in woningen vragen wij het college om met een plan te komen voor tijdelijke woningen. Dat kunnen zogenoemde Tiny Houses zijn of wooncontainers. Deze moeten dan beschikbaar komen voor tijdelijke bewoning voor jonge woningzoekenden maar ook Krimpenaren die door een scheiding snel op zoek moeten naar woonruimte.”

Leefbaar stelt voor om hier de samenwerking te zoeken met woningcorporatie QuaWonen.

Dit bericht is 1160 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Leefbaar Krimpen dringt aan op inperken toestroom statushouders

  • Word er verdrietig van als ik dit leest. Snap dat er huizen toegewezen worden maar zoveel per jaar is erg veel. Veel mensen staan al jaren op de wachtlijst en komen niet aan bod, Logisch dat dit scheve ogen geef en een tweedeling in de maatschappij. Krimpen is niet zo groot dus mag wel wat minder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief