Archieven

Dit bericht is 772 keer gelezen

Leen Achterberg

Leen Achterberg

VLIST – Sinds 1963 is het ieder jaar drie weken voor Kerst een drukte aan het einde van de Franse Kade. Leen Achterberg (78) verkoopt deze maand voor het 55ste achtereenvolgende jaar kerstbomen. Al drie generaties kopen bij hem een kerstboom. Zelf haalt hij nog ieder jaar de bomen op bij de kwekers.

“Een importeur van kerstbomen was bij me op visite en gaf aan dat ik een mooie locatie had om bomen te gaan verkopen. Ik ben vervolgens met een aantal bomen in Schoonhoven rond gegaan en de vraag gesteld of ze tegen de Kerst een soortgelijke boom van me wilden kopen. En dat liep gelijk als een trein. Het eerste jaar verkocht ik al ruim driehonderd bomen”, vertelt Leen in een gesprek met RTV Krimpenerwaard. De laatste maand van het jaar was vroeger in het boerenvak een vrij rustige tijd. Kerstbomen verkopen was dan een mooie invulling en het leverde ook nog wat op.”

Assortiment
Het assortiment is in de loop van de jaren uitgebreid. “Eerst waren het alleen sparren, later in de jaren zeventig kwamen de Nordmannen en Blauwsparren bij. Tegenwoordig hebben we vijf verschillende soorten.” De bomen komen uit de Belgische Ardennen. “Ieder jaar ga ik ze zelf halen, dan weet ik wat ik krijg en het scheelt in de transportkosten. Vanwege de hoogpolige vloerbedekking wilden de mensen liever geen bomen die snel uitvallen. Tegenwoordig met de gladde tegelvloeren komen de bomen die wat sneller uitvallen weer in trek. Want hoe sneller dat de boom uitvalt, hoe lekkerder dat ie ruikt.”

IMG_2008

Lol
“Je moet er lol in hebben anders moet je ermee stoppen. Mijn kinderen helpen ieder jaar. Als ik het niet meer kan, dan moeten ze besluiten om het wel of niet over te nemen”, aldus Leen. “Als je al zo’n tijd kerstbomen verkoopt, dan verkoop je nu bomen aan oma’s die lang geleden als kind ook met hun moeder een boom kwamen uitzoeken. Ik heb een klant die al 49 jaar bij mij een boom koopt sinds dat ze getrouwd is. Volgend jaar is ze vijftig jaar getrouwd. Dan mag ik, bij leven en welzijn, de vijftigste boom leveren.”

Verkoop
Het moment dat de verkoop start is in de loop tijd wel eerder geworden. “Vroeger kwamen de klanten pas na de Sinterklaas. Nu is dat eerder. Vorige week zaterdag had ik al de eerste klanten. Zodra ze het ruiken dat ik bomen heb komen ze.” Thuisbezorgen doet Leen nog steeds. “Dat vind ik prachtig om te doen. Net als de klanten die hier op het erf komen. Hele gesprekken worden er gevoerd. Ik vind dat gezellig. Daarom hoop ik het nog wat jaren te blijven doen. Bij gezondheid”, besluit Leen het gesprek.

Het volledige gesprek met Leen Achterberg hoort u komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur op RTV Krimpenerwaard.

IMG_2004

Dit bericht is 772 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief