Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 898 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het coronatijdperk hakte er behoorlijk in bij de tweede- en derdeklassers van het Schoonhovens College. De vmbo-leerlingen waren langer dan voorheen op zichzelf aangewezen, misten elkaar en ontbeerden hun dagelijkse ritme.

De thuissituatie was niet eenvoudig, want je zat voortdurend op elkaars lip. Er ontstonden soms spanningen door de aanhoudende onzekerheid. Tijdens de Challenge dagen kwamen opgekropte emoties naar boven. Onder begeleiding van twee professionals en diverse mentoren werd afgelopen dagen lief en leed gedeeld in het gymnastieklokaal.

Regelmatig sloeg een mentor een arm om hen heen. Er werd troost geboden als verdriet aan de oppervlakte kwam en bleef. Maar er werd uiteraard ook gelachen om grappige voorvallen. “Ik had niet gedacht dat het zo heftig was”, zuchtte Jack na afloop. De jongeling had geen idee wat hem te wachten stond. “Af en toe zat ik met een brok in mijn keel. Er werden soms zielige verhalen verteld die direct bij mij binnen kwamen.”

Ook Dean en Amina zullen we nog wel eens terugdenken aan de sessies met hun leeftijdsgenoten. “Ik heb meer respect voor mijn medeleerlingen gekregen”, gaf Dean aan. “Je weet niet wat er speelt. Daar kom je op zo’n dag achter.” Ook voor Amina was het niet eenvoudig. De jonge Syrische tiener vluchtte vijf jaar geleden met het gezin van Aleppo naar Nederland. Familieleden, onder wie haar grootouders, weken uit naar Canada. “Die mis ik enorm. Dat gevoel keerde vandaag terug in alle hevigheid. Ik heb wel een traantje gelaten.”

Luisteren
In intieme kring kon iedereen zijn of haar hart luchten. Dat ruimde lekker op en is meteen de basis voor het vervolg van hun schoolleven. De docenten Jeroen Claessens en Nick van der Wiel menen dat de oefeningen en gesprekken nuttig en leerzaam waren. :Er waren diverse boodschappen verpakt in spelvormen en opdrachten, zoals naar elkaar luisteren, begrip tonen en de ander respectvol benaderen. De verbinding zoeken was de rode draad. De Challenge dagen zijn letterlijk indrukwekkend. Je wordt aangemoedigd om over de streep te stappen en jezelf bloot te geven. Dat is best moeilijk, maar tegelijkertijd bevrijdend. Het kan best zijn dat menige leerling ‘s avonds hoofdpijn heeft van dit samenzijn. Daarom zeggen wij: stap onder de douche en spoel alle emoties van je af. Dat helpt.”

Dit bericht is 898 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief