Archieven

Dit bericht is 751 keer gelezen

Opperduit.

Opperduit.

LEKKERKERK – Een huis aan de rivier, aan de Lek of IJssel, dat is wat veel mensen als een droombeeld zien. Maar zo’n droom kan heel snel veranderen in een soort van nachtmerrie als blijkt dat je daar “willen en wetens wordt vergiftigd.” Peter Breedveld uit het Lekkerkerkse buurtschap Opperduit kan er over meepraten.

Breedveld doelt met zijn woorden op het ontgassen van binnenvaarttankers. In Opperduit hebben ze daar flink last van.

“Die tankers vervoeren allerlei giftige stoffen, waaronder benzeen”, weet Breedveld. “Als de stoffen in Rotterdam gelost zijn, moeten de tankers gereinigd worden. Dit doen ze door varende weg de luiken open te zetten en ventilatoren aan te zetten. De reststoffen worden dan vrolijk de lucht in gepompt, want het is verplicht om de tank schoon aan te leveren bij de volgende verlader.”

Bestuurlijk web
In principe mag dit niet, stelt Breedveld. “We hebben hier te maken met een heel vreemd bestuurlijk web. In Nederland is geen landelijk verbod tegen varend ontgassen, maar de provincie Zuid-Holland zegt op haar beurt dat het niet mag. Rijkswaterstaat treedt er echter niet tegen op, want zij zeggen geen provinciale wetten te handhaven. Ook de politie doet niets. Kortom, ook al mag het niet, wordt er vrolijk ontgast in Zuid-Holland, want er wordt toch niet tegen opgetreden.”

Breedveld wijst erop dat benzeen wordt beschouwd als een kankerverwekkende stof. “Langs de Lek worden we langzaamaan daarmee vergiftigd. Het is niet alleen in Opperduit, maar heel het dorp en ook in andere plaatsen langs de rivier. Twee weken terug lag er een tanker te ontgassen hier voor Lekkerkerk. Die voer vier keer langs, nou dan weet je het wel.”

‘Iedereen wijst naar iedereen’
Breedveld en een grote groep mede-buurtbewoners hebben het probleem aangekaart bij de gemeente Krimpenerwaard, maar tot op heden nog geen reactie terug ontvangen. “Wat ik weet, is dat het doorgestuurd is naar de milieudienst Midden-Holland. Die werkt samen met de milieudienst van Rotterdam. Als wij een melding doen, wordt het vrolijk opgeschreven en gebeurt er vervolgens niets. De gemeente laat zich leiden door haar omgevingsdienst. Kortom, iedereen wijst naar iedereen, maar vervolgens worden wij vrolijk vergiftigd. Lekkerkerk heeft daar in het verleden wel genoeg mee te maken gehad”, haalt Breedveld de gifaffaire in de jaren tachtig van de vorige eeuw aan.

De Lekkerkerker en zijn buurtgenoten zien een landelijk verbod als enige oplossing en wel zo snel mogelijk. En het bouwen van ontgassingsinstallaties, waar schepen terecht kunnen met hun restlading. “Dat kost tijd en geld. Wie gaat dat betalen? De hele keten van verladers, schippers en reders, zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen….”

Dit bericht is 751 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op ‘Langs de Lek worden we langzaamaan vergiftigd’

  • Klopt ik zat in de tijd in de groenvoorziening in Lekkerkerk het stonk flink daar naar tankers die aan het ontgassen varend voorbij kwamen ,in de tijd zat ik ook in te tankvaart voornamelijk met spijsolie( afbreekbaar )wij maakten de tanks schoon lieten we twee dagen het water en de olie rusten olie kwam naar boven en het water naar beneden dan pompte het water er onderuit we zijn ooit is aangehouden dat het oppervlaktewater zouden vervuilen als we het nogmaals zouden doen kregen we anders een boete van 1000 euro en als ik nu ziet met ontgassen met gevaarlijke stoffen blijkt zomaar te kunnen toch vreemd !!!

  • Dit is onverantwoordelijk voor de mensen van Lekkerkerk en omgeving
    Dus Hopelijk word er snel iets aan gedaan om het tegen te houden
    Deze verantwoording nemen voor kinderen en volwassenen is Hoog Nodig!
    Doe er in vredesnaam iets aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief