Archieven

Dit bericht is 1699 keer gelezen

BERGAMBACHT/LEKKERKERK – Dat de in Lekkerkerk woonachtige Jaap Burggraaf een voorkeur heeft voor rondreizen door Aziatische landen is niet vreemd. In zijn werkzame leven voerde hij een praktijk waarin hij zich richtte op Chinese geneeskunde zoals acupunctuur en het werken met Chinese kruiden. “Een vorm van geneeskunde waar mijn cliënten met uiteenlopende klachten veel baat bij hadden”, blikt hij terug.

Het spreekt voor zich dat Jaap regelmatig afreisde naar verschillende Aziatische landen om zijn kennis te verbreden. “Ik ben ten minste acht keer in China geweest en heb onder meer ook Thailand, Nepal, Indië en Mongolië bezocht.”

Tijdens zijn bezoeken aan dat continent verbleef Jaap voornamelijk in hostels en andere betaalbare slaapgelegenheden waar hij in de gelegenheid was contact te leggen met de lokale bevolking. “Tot op hoge leeftijd gedroeg ik me als een backpacker”, lacht de inmiddels 72-jarige wereldreiziger.

Onderweg maakte hij foto’s, veel foto’s, vooral van bijzondere landschappen en mensen die hij ontmoette. “Net als schilderen is fotograferen al van jongs af aan een hobby van me”, vertelt hij daarover. Schilderen leerde hij vooral bij de bekende Lekkerkerkse kunstschilder Jan Neef en fotograferen leerde hij zichzelf aan. De laatste jaren is het schilderen wat naar de achtergrond geraakt en legt hij zich vooral toe op het maken van foto’s. Verre reizen zitten er op dit moment niet in dus doorkruist hij nu de Krimpenerwaard op de fiets om er mooie momenten vast te leggen. “Maar ik popel om weer af te reizen naar Azië. Ons eigen land is beslist mooi, maar de foto’s die ik daar kan maken zijn toch van een andere orde.”

“Iedere foto is voor mij een herinnering op zich”, vindt Jaap. Uit de collectie die hij heeft opgebouwd selecteerde hij zijn dertig meest dierbare foto’s die hij op dit moment exposeert in Bergambacht in de Openbare Bibliotheek en in de winkel van Speksnijder Interieurarchitectuur, beide gevestigd aan de Pleinstraat 4. De foto’s waarop uiteenlopende portretten en landschappen te zien zijn, zijn de moeite van het bekijken beslist waard. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bieb en van de winkel.

Dit bericht is 1699 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief