Archieven

Dit bericht is 2137 keer gelezen

Steeds meer huishoudens in de Krimpenerwaard investeren in energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld door middel van een persoonlijke lening voor het verduurzamen van de eigen woning. Soms mag je een persoonlijke lening ook combineren met een subsidie.

Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee. De energierekening wordt namelijk een stuk lager. Om woningeigenaren tegemoet te komen in de investering, zijn er verschillende leningen en subsidies beschikbaar waar woningeigenaren gebruik van kunnen maken.

Energiebespaarlening
Voor mensen die graag willen investeren in energiebesparende maatregelen, maar geen spaargeld achter de hand hebben, is er de Energiebespaarlening. Met deze lening kunnen mensen hun woning verduurzamen. Eigenaren kunnen maximaal 25.000 euro lenen. Dit bedrag moet dan in maandelijkse termijnen worden terugbetaald. Afhankelijk van het energieverbruik van de bewoners, kan de besparing op de energierekening genoeg zijn om de kosten van de lening te dekken. Men mag maximaal 75 procent van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. De overige 25 procent moet geïnvesteerd worden in een andere maatregel.

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)
Een van de duurdere maatregelen, maar ook een van de meest effectieve, is het isoleren van de woning. Om mensen toch te stimuleren om deze investering te doen, biedt de overheid een aantrekkelijke subsidie aan. Woningeigenaren kunnen een beroep doen op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. De subsidiebedragen zijn tijdelijk verhoogd van 20 naar 30 procent van de investeringskosten. Deze verhoging geldt alleen voor maatregelen die tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020 worden uitgevoerd.

Btw op zonnepanelen terugvragen
Voor zonnepanelen is er helaas geen subsidie beschikbaar. Toch is er een bijkomstig voordeel: particulieren mogen de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Als mensen een standaardpakket van tien zonnepanelen (3.000 wattpiek) kopen voor 4.700 euro, dan levert dit een teruggave van 760 euro op.

Subsidie kleine besparende maatregelen
Woningeigenaren uit Waddinxveen, Krimpenerwaard en Zuidplas kunnen een subsidie van 70 euro krijgen zodat zij kleine energiebesparingen en isolatiemaatregelen kunnen treffen. Van dit geld kunnen bewoners bijvoorbeeld radiatorfolie, led-lampen, tochtstrips of een waterbesparende douchekop kopen. De gemeenten hebben samen 428.000 euro beschikbaar voor 4750 koopwoningen. Ze hopen dat inwoners door deze subsidie worden gestimuleerd om grotere ingrepen in of aan de woning te doen.

Geld lenen bij de bank
Tot slot is het ook mogelijk om geld te lenen bij de bank om energiebesparende maatregelen te treffen. Dat kan bijvoorbeeld door een hogere hypotheek te nemen. Eigenaren die van plan zijn om hun woning te verduurzamen, kunnen tot 106 procent van de woningwaarde lenen. De hypotheeklasten gaan dan wel omhoog, maar de energierekening wordt direct een stuk lager. Daarnaast bieden banken ook verschillende leningen aan om energiebesparende maatregelen te kunnen treffen.

[advertorial]

Dit bericht is 2137 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief