Archieven

Dit bericht is 1006 keer gelezen

BERGAMBACHT – Het Historisch Ontmoetingspunt Bergambacht houdt dinsdag 12 oktober een lezing in de bibliotheek over de grote brand in Bergambacht.

Roel Botter vertelt over de ramp in Bergambacht die zich op 3 oktober precies honderd jaar geleden voltrok. Op deze datum in 1921 zetten vonken uit de locomotief van het spoortreintje van Schoonhoven naar Gouda het rieten dak in brand van een nabijgelegen boerderij. Door de stormachtige zuidwestenwind sloeg het vuur al snel over naar andere huizen.

Uiteindelijk vielen rond de 15 woningen aan de Kerksingel, de Meent en de Voorstraat – die toen nog Achterstraat heette – ten prooi aan de vlammen, evenals het pakhuis van Van Wijngaarden, talloze schuren en de openbare school. De toenmalige dorpskom was voor een groot deel verwoest en 21 gezinnen werden dakloos.

Er is een bijbehorende expositie die tot en met oktober in het Historisch Ontmoetingspunt te zien is tijdens openingstijden van de bibliotheek in Bergambacht. De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Bergambacht van 19.00 tot 20.30 uur. Aanmelden kan via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl of telefonisch (0182) 353355. De toegang is gratis.

Dit bericht is 1006 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief