Archieven

Dit bericht is 4318 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby”, lacht Liesette Braams uit Krimpen aan de Lek als zij uitvoerig vertelt over haar prestaties op racecircuits overal in Europa. “Een beetje een dure hobby ook”, voegt ze er aan toe, “maar gelukkig hebben we een aantal sponsoren die financieel bijdragen aan het op topniveau houden van onze auto’s.”

Ze hebben er twee, want haar echtgenoot Luc komt net als Liesette uit als autocoureur in de GT4 European Series. Bij het grote publiek niet zo bekend als de Formule-1 klasse, maar een jaarlijks terugkerend toernooi, waarin ook in de Nederlandse teams bekende namen te vinden zijn. Tim Coronel bijvoorbeeld (ja, die met zijn tweelingbroer Tom van die reclames maakt over autoverzekeringen), Duncan Huisman, Max Koebolt en in vorige seizoenen ook ene Bernhard van Oranje. En dus ook Luc en Liesette die allebei sinds 2007 met succes hun rondjes draaien op alle bekende circuits in Europa.

De GT4 European Series wordt verreden in straatauto’s uit de GT4 klasse die zijn omgebouwd tot raceauto. Tweedeurs coupé’s worden geschikt gemaakt voor de racerij, waarbij veel aandacht besteed wordt aan de veiligheid van de berijders. “We hebben zelfs een brandblusser aan boord”, vertelt Luc. Snelheid en bedieningsgemak krijgen vanzelfsprekend ook alle aandacht van de automerken die deze auto’s leveren. Daaronder Audi, BMW, Mercedes, Alpine en Mclaren. Luc bestuurt dit jaar een Chevrolet Camaro GT4 en Liesette rijdt in een Mclaren 570S GT4. In totaal rijden er vanwege de veiligheid iedere race maar 45 van dit soort auto’s mee, een kleine tachtig deelnemers dus, want de meeste teams beschikken per rit over twee coureurs. “En daaronder dit jaar maar drie vrouwen, mijn teamgenoot Gaby Uljee, de Engelse Fiona James en ikzelf”, vertelt Liesette. “We zijn dus best bijzonder.”

Licentie
Liesette, inmiddels 47 jaar oud, kwam in 2007 voor het eerst echt in aanraking met de sport. “We bezochten regelmatig wedstrijden en werden uitgenodigd zelf een licentie te halen.” Dat lukte en sindsdien heeft zij menig keer op het podium gestaan. Tot vier keer toe werd kreeg zij als ‘beste vrouw van Nederland’ de BMW Sports Trophy uitgereikt. De afgelopen jaren moest zij vanwege een ernstige ziekte wat gas terug nemen, maar inmiddels is ze weer helemaal terug in de race.

Het lopende seizoen begon traditiegetrouw met een 24-uurs race in Dubai en daarna volgden races op onder meer het circuit Paul Ricard in Frankrijk, op Monza, Zandvoort en Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen. Eind augustus wordt de serie afgesloten op de Duitse Nürburgring en daar hopen Liesette en haar teamgenoot deze zomer te bekronen met een tweede of derde plaats in het eindklassement. Liesette rijdt samen met Gaby Uljee, ook geen onbekende in de racewereld. Samen racen zij onder de naam ‘Las Moras Racing’ bij equipe Verschuur, die verder onder meer bestaat uit technici in de pits die ervoor zorgen dat hun auto in optimale conditie de baan opgaat.

Techniek en tactiek
Iedere race duurt een uur en halverwege is er een pitsstop waarin de coureurs wisselen. Binnen 90 seconden moet Liesette er uit en Gaby er in, of omgekeerd. “Om dat goed te kunnen moet er veel worden geoefend en moet het hele team volledig op elkaar kunnen rekenen.” Op de baan gaat het vooral om techniek en tactiek om een plaats vooraan te veroveren. De auto’s zijn zo afgesteld dat ze even snel zijn, dus komt het aan op de manier waarop je bochten neemt en op het juiste moment gas geeft of je voet juist even op het rempedaal zet. “Beslist geen sport voor mietjes”, stelt Liesette vast, “want je moet wel risico’s durven nemen om de mannelijke en vrouwelijke concurrenten achter je te houden.”

Het reizen naar alle uithoeken van Europa is vermoeiend, het meedoen aan iedere race spannend en die kleverige champagne op je kleding na een gewonnen wedstrijd niet echt lekker. “Maar meedoen en winnen geeft iedere keer weer een kick, waar geen ander gevoel tegenop kan”, besluit Liesette haar verhaal.

Dit bericht is 4318 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Liesette Braams: ‘Racen geeft een kick’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief