Archieven

Dit bericht is 799 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Wethouder Coen Derickx met onder meer natuur en recreatie in zijn portefeuille was gevraagd een informatiebord te onthullen en dat deed hij met ontzettend veel plezier.

Plaats van handeling was de berm langs de gloednieuwe rotonde op de kruising van de Krimpenerbosweg en de Vijverlaan, aanleiding was een initiatief van de Lionsclub Krimpen aan den IJssel om in de gemeente een kleinschalig verduurzamingsproject op te zetten.

De Commissie Leefomgeving van de vereniging onder voorzitterschap van Huug Luigies bedacht een plan om de biodiversiteit binnen de gemeentegrenzen te vergroten. Zij stelden voor een bloemrijke berm in te richten waar meerdere soorten bloemen bijen, vlinders en andere insecten aantrekken die op hun beurt weer vogels van allerlei pluimage aanlokken. Het wat saai ingerichte perceel langst de rotonde, met tot voor kort enkel rozenstruiken en gras bleek een prima plek. Ook al omdat de bewoners van de Vijverflat binnenkort van bovenaf kunnen genieten van een kleurrijke bloemenpracht aan hun voeten. De wethouder had er wel oren naar en de verantwoordelijke ambtenaren waren net zo enthousiast. Het project kwam snel van de grond.

Vijftig kilo zaad
Een aantal leden van de Lionsclub hielp mee om het 934 vierkante meter grote perceel geschikt te maken om de het zaaimengsel te kunnen inzaaien. De oorspronkelijke beplanting werd verwijderd, de grond werd geëgaliseerd en rondom werden 130 palen de grond in geheid en van een strakke draad voorzien, met de bedoeling passanten ervan te weerhouden het zaaigoed te beschadigen door er overheen wandelen.
Ten slotte werden de zaadmengsels over het terrein verspreid. Dankzij een Europese subsidie van de Lions kon vijftig kilo bloemenzaad worden aangekocht.

Nu maar hopen op een lentezonnetje in combinatie met wat milde meiregen waardoor de plantjes zich kunnen ontwikkelen en over enkele weken tot uitbundige bloei komen.

Voor de leden van de Lionsclub is het project daarmee niet afgelopen, want zij gaan helpen bij het onderhoud van het perk. De bedoeling is enkele keren per seizoen gefaseerd te maaien waardoor de insecten in het gebied kunnen blijven omdat hun leefgebied niet in één keer wordt gekortwiekt.

Met de aanleg van de bloemrijke berm heeft de Lionsclub in het algemeen en de Commissie Duurzame Leefomgeving weer een bijdrage geleverd aan het welzijn van mens, plant en dier in de directe omgeving. Eerder al deden ze dat door nestkasten te plaatsen in de Krimpenerhout en er worden alweer plannen ontwikkeld voor nieuwe initiatieven op het gebied van stadsnatuur. Meer bloemrijke perken is één optie.

Dit bericht is 799 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief