Archieven

Dit bericht is 818 keer gelezen

essenLEKKERKERK – Staatsbosbeheer houdt woensdag 17 april namens Groenalliantie Midden-Holland een inloopavond over de aanpak van essentaksterfte in het Loetbos. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 19.00 en 21.00 uur in hotel-restaurant De Witte Brug aan de Kerkweg 138 in Lekkerkerk.
Uit een inventarisatie van vorig jaar is gebleken dat vrijwel alle essen in het Loetbos zijn aangetast. De ingreep is daarom op plekken groot. Tijdens de inloopavond beantwoorden boswachters vragen over de gevolgen van essentaksterfte en de werkzaamheden die er in het Loetbos plaatsvinden.
Schimmelziekte
De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van de essentaksterfte, zo’n negentig procent van de bomen gaat dood. Aangetaste bomen bevatten weinig tot geen blad en veel dode takken. Ook zijn er donkere verkleuringen in de bast, beginnend bij de blad- en takaanzet. De zieke bomen zijn zwak en kunnen op termijn omvallen. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken. De zaagwerkzaamheden starten dit najaar.
Herplant
Daar waar in het Loetbos open plekken ontstaan, plant Staatsbosbeheer vanaf najaar 2020 nieuwe bomen en struiken. Het betreft verschillende inheemse soorten. Welke dat zijn, is afhankelijk van de groeiplaats, de hoeveelheid gekapte bomen en de soorten die blijven staan. Staatbosbeheer werkt daarbij toe naar gemengde bossen met een gevarieerde structuur om daarmee de biodiversiteit te vergroten en de kans op ziektes te verkleinen.

Dit bericht is 818 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief