Archieven

Dit bericht is 1319 keer gelezen

Foto: Bram van Risp

KRIMPENERWAARD- De lokale jagersvereniging van de Krimpenerwaard (wildbeheereenheid Krimpenerwaard) was afgelopen zaterdag aanwezig met een stand op de Streekmarkt bij het Streekmuseum in Krimpen aan den IJssel. Lokale jagers van de wildbeheereenheid informeerden het langslopende publiek over de reeën binnen de regio. Daarnaast konden mensen ook een ganzenproefpakket winnen door mee te doen aan een prijsvraag.

Binnen de Krimpenerwaard voeren de lokale jagers meerdere taken uit. Zo worden jaarlijks verschillende faunatellingen georganiseerd om een goed beeld te krijgen van de wildstand binnen de regio. Dit is dit jaar onder andere gebeurt voor de reeënpopulatie.

De wildbeheereenheid Krimpenerwaard, constateert een stijging van het aantal reeën binnen de Krimpenerwaard: “Uit de telling blijkt dat de reeënpopulatie in de Krimpenerwaard gestaag groeit. Dit voorjaar zijn er in totaal tussen de 20 en 25 reeën geteld. Een aantal jaar geleden waren dit nog maar enkelen.”

Nu blijkt dat de reeënpopulatie ieder jaar toeneemt is het des te belangrijker om de hond aan de lijn te houden. Loslopende honden kunnen de reeën namelijk opjagen waardoor ze weg opspringen en mogelijk worden aangereden door het verkeer. Daarnaast bestaat er ook de kans dat een loslopende hond een ree(kalfje) opspoort en grijpt. “Dat willen we uiteraard graag voorkomen.”

Wildaanrijdingen
Momenteel worden er per jaar ongeveer twee a drie reeën aangereden op de N210 bij Krimpen. De meeste aanrijdingen vinden plaats in de bronsttijd (paartijd) van de reeën die ieder jaar omstreeks half juli begint en na de omzetting van winter- naar zomertijd en vice versa.

Ondanks overleg met wegbeheerders is het niet mogelijk om preventieve maatregelen te treffen om aanrijdingen te voorkomen, zoals het plaatsen van wildspiegels. U kunt een wildaanrijding voorkomen door op uw snelheid te letten en alert op de weg te zijn (vooral tijdens de schemer). “Mocht u toch onverhoopt een wild dier aanrijden? Neem dan contact op met de landelijke meldkamer van de Politie (0900-8844).”

Veel positieve reacties
De lokale jagers op de markt hebben tijdens de markt veel positieve reacties gekregen van langslopend publiek. “Men stopte bij de stand om in gesprek te gaan over het wildbeheer binnen de regio. Veel bezoekers waren onbekend met het feit dat er reeën rondlopen in de Krimpenerwaard.”

Prijsvraag
Naast het informeren van langslopend publiek kon men ook meedoen aan de prijsvraag: “Hoeveel reeën verbleven er deze zomer in de Krimpenerwaard?”.

Ruim 70 mensen waagden een gokje en deden een briefje met het antwoord in de eendenkorf om een mooi proefpakket van lokale gans te winnen. Twee mensen raadden het juiste getal. Deze twee winnaars zijn intussen persoonlijk op de hoogte gebracht van hun prijs.

Dit bericht is 1319 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief