Archieven

Dit bericht is 727 keer gelezen

2019 Project X.1 0204

(Foto: Gerrit Spruijt/Nimeto-Utrecht)

BERGAMBACHT – De zeventienjarige Iris van der Hoorn volgt op dit moment een opleiding ‘Specialist Restauratie en Decoratie’ aan de Nimeto in Utrecht. Dat is de mbo-vakschool voor creatieve ruimtemakers. Naast deze opleiding is ze zo goed als dagelijks tot in de late uurtjes aan het schilderen. Niet in een atelier, maar gewoon aan een bureau op haar slaapkamer. Het is allemaal wat behelpen, maar gelukkig heeft het geen invloed op het eindresultaat. Op dit moment exposeert ze voor het eerst haar schilderijen in de bibliotheek van Bergambacht.

“Ik had gehoord dat je in de bibliotheek kon exposeren. Begin dit jaar ben ik daar naar toe gegaan met een aantal schilderijen. Men was onder de indruk, maar vond dat ik te weinig schilderijen had voor een expositie. Afgelopen maanden heb ik daarom hard gewerkt en daarmee nu genoeg schilderijen voor een volwaardige expositie”, vertelt Iris enthousiast in een gesprek met RTV Krimpenerwaard.

“Mij vader was goed in graffiti, mijn oma kon ook goed tekenen. Ik ben, voordat ik schilderde, begonnen met het schrijven van gedichten. Schrijf deze dan op in een mooi, sierlijk ouderwets handschrift. Vaak maak ik geschreven tekst op papier ‘ouder’ door ze met thee te overgieten of de randen te branden.”

Iris is duidelijk anders dan de meeste van haar leeftijdsgenoten. “Een mobiele telefoon heb ik wel, maar ik probeer daar zo weinig mogelijk mee te doen. Ik vind dat zo’n telefoon een slechte invloed op je heeft”, aldus het schildertalent. Lachend geeft ze aan af en toe ook wel een beetje ‘wereldvreemd’ te zijn.

WhatsApp Image 2018-12-06 at 22.30.57Trots
Aan de Nimeto in Utrecht leert Iris hoe bijvoorbeeld oude beelden of schilderijen in kerken kunnen worden gerestaureerd of gerenoveerd. Ze merkt dat ze een voorsprong heeft op veel medeleerlingen, omdat ze al jaren schildert. In de loop van de jaren is ze duidelijk vooruit gegaan met de tekeningen en schilderijen. “Het gevoel is hetzelfde, ik merk dezelfde spirit als tien jaar geleden, maar het is meer ontwikkeld.”

De reacties op haar eerste expositie zijn zeer lovend. “Veel mensen vinden het knap wat ik tot nu toe heb bereikt”, zegt Iris licht blozend. “Mijn schilderijen zijn vooral erg scherp en hard qua lijnen, het past bij mij. Het meest trots ben ik op het drietal schilderijen waarop ik de ogen van mijn vriend laat zien, een roos met vuurvliegjes en een tulp met een prachtige achtergrond.” Een tekening die we zien van een eekhoorn geeft een geheel andere stijl weer. Het zou zomaar uit een boek van de schilder Rien Poortvliet kunnen komen.

Eigen atelier
Omdat de nu lopende expositie in Bergambacht al zoveel reacties heeft gegeven, is Iris zeker niet van plan het hierbij te laten. “Ik ga binnenkort op zoek naar een volgende mogelijkheid om te exposeren of een andere stap te ondernemen. Hoop in de toekomst ook op een eigen atelier, want nu kan het bijna niet meer. De schilderijen liggen overal in mijn slaapkamer. Ik heb gewoon geen plek”, maakt de Bergambachtse duidelijk.

Moeder Sabine is bij het gesprek aanwezig en laat ook duidelijk merken dat ze trots is op haar dochter: “Ik ben hartstikke blij voor Iris wat ze tot nu toe heeft bereikt. Ze heeft talent, maar is zichzelf gebleven. Ben benieuwd wat er in de toekomst gaat gebeuren.” De expositie in de bibliotheek van Bergambacht is nog te zien tot het einde van deze maand.

Gedicht
 Aan het einde van het gesprek draagt Iris een gedicht voor. Geschreven toen ze dertien jaar oud was:

Rennen door het bos, onder mijn voeten een pak sneeuw,
zoveel dieren, volgens mij zag ik een vos en achter hoorde ik een schreeuw.
Door naaldbomen heen zie ik boven mij de maan en in de verte hoor ik het klaaglied van een wolf,
ik ben erg moe dus blijf ik even staan, hier midden in het doolhof.
Het komt dichterbij geslopen en ik maak me klaar voor de aanval van het dier,
ik kan alleen maar op een goed einde hopen maar in plaats daarvan komt hij hier.
Hij kijk mij aan en plotseling is hij mooi trots en wijs,
ik weet niet waarom maar ik raak hem aan en plotseling bevind ik me in het paradijs.

Het gehele gesprek met Iris van den Hoorn wordt komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur uitgezonden op RTV Krimpenerwaard. Een week later, op zaterdag 29 december, zal Iris live in de uitzending een speciaal  gedicht over de jaarwisseling voordragen. 

2017-08-07_14.49.47

2017-02-08_17.34.11-1

Dit bericht is 727 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief