Archieven

Dit bericht is 1892 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Onlangs is Lisanne Spek (32) de lunchroom ‘Spek & Spelt’ gestart in de Oude Apotheek aan de Haven 67. De naam doet vermoeden dat twee personen deze zaak runnen. Niets is minder waar. Spelt is een verwijzing naar de eenvoud, het graan spelt. Daarnaast is het een knipoog naar haar meisjesnaam Peltenburg. 

“Mijn achtergrond zit in de zorg, ik ben heel lang in dienst geweest bij Gemiva”, vertelt een enthousiaste Lisanne in de gezellig aangeklede lunchruimte. . “Ik was begeleidster van mensen met een verstandelijke beperking. Na verloop van tijd vond ik niet meer de uitdaging in het werk.” Ze merkte dat het bereiden van gerechten en koken in de keuken haar meer voldoening gaf. De volgende stap was koken in opdracht. “Dat is de start geweest van “Spek & Spelt’, een catering wat mij bracht in het werk van de professionele keuken.”

Vliegende start
Vorig jaar heeft Lisanne meegedaan aan ‘De Vliegende Start’. Dit is een initiatief vanuit de Oude Apotheek om aankomende ondernemers te begeleiden naar het daadwerkelijk starten van een eigen bedrijf. “Deelname geeft je een zetje om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je wilt. Je krijgt hulp voor het maken van een businessplan. Maar ook veel informatie op gebied van marketing, communicatie en netwerken. Een persoonlijke coach neemt je mee in het traject. Het heeft mij enorm geholpen om dingen te verduidelijken; wat wil ik als ondernemer en wat wil ik uitstralen.” Dat de nieuwe lunchroom is gevestigd in de Oude Apotheek is niet helemaal toevallig. “Ik was bezig met een ander pand maar dat ging niet door. In overleg met Lia Steeman is uiteindelijk een aantal maanden geleden gekozen voor deze locatie.”

Onderscheiden
De lunchroom is ook de toegang tot het TIP, het Toeristisch Informatie Punt. Dat betekent dat er aanloop is van mensen die op zoek zijn naar bezienswaardigheden en activiteiten in de regio. “We kunnen elkaar zo versterken. Toeristen kunnen hier wat nuttigen maar ook inwoners uit de stad en omgeving zien dan wat er allemaal te doen is in de omgeving”, geeft de gastvrouw aan. Een lunchroom is geen gelegenheid zoals een restaurant waar gedineerd kan worden. Een bewuste keuze omdat Lisanne ook een gezin heeft wat uiteraard de nodige tijd en aandacht vraagt. Daarmee is niet gezegd dat ze een ‘gewoon’ broodje kaas, koffie of gebak serveert. “Ik probeer mij wel te onderscheiden door er iets anders van te maken.” Ondertussen prikkelt de geur van verse boterkoek met gember en citroen de neusvleugels. “Een combinatie die je niet vaak tegenkomt. Het is een heerlijke koek”, glimlacht ze.

Familiegeschiedenis
Om nog extra sfeer te brengen in het pand zijn aan de wand oude foto’s te zien van Schoonhoven. Direct valt de foto op van Trees en Jo Purnot. Zij hadden jarenlang een verf- en behangzaak, even verderop aan de Haven vlakbij het Stadhuis. “Dat zijn mijn opa en oma”, licht Lisanne toe. “Mijn oma leeft nog en was bij de opening op zaterdag 17 juli. Met deze foto’s creëren we een huiselijke sfeer. De mensen moeten zich hier ook thuis voelen, alsof ze bij een bekende op bezoek zijn. Op deze manier laat ik iets zien van de geschiedenis van de stad en een stukje van mijn familiegeschiedenis.” Toch ontbreekt er nog één puzzelstukje in de fotocollage. Een afdruk van de apotheek in bedrijf zoals veel Schoonhovenaren die nog kennen. “Mocht iemand in het bezit zijn van een dergelijke foto, laat het me weten. Dat zou een mooie aanvulling zijn.”

Geslaagd
Tot slot stellen we de vraag wanneer het voor Lisanne geslaagd is. “Belangrijkste is dat ik met plezier kan werken, mensen genieten van deze plek en van mijn eten en drinken. Dan ben ik een gelukkig mens.”

Lisanne Spek is komende zaterdag te gast op de radio bij RTV Krimpenerwaard tussen 12.00 en 14.00 uur.

Dit bericht is 1892 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Lunchroom ‘Spek & Spelt’ onderscheidend in huiselijke sfeer

  • Wat ontzettend leuk om mee te maken dat het ondernemersbloed bij de volgende generatie..mijn kleindochter Lissanne..weer vloeit.
    Ik hoop en wens dat veel stad en landgenoten haar zullen weten te vinden op deze prachtige lokatie en kunnen genieten van de heerlijke gezonde en lekkere dingen ZELFGEMAAKT van naruurlijke producten.
    Heel veel succes lieverd
    Oma P.4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief