Archieven

Dit bericht is 1463 keer gelezen

LOPIKERWAARD – Afgelopen maandagavond werd in Benschop een bijeenkomst gehouden voor de presentatie van de ‘Maand van de Vrijheid’. Deze wordt georganiseerd van 4 april tot en met 5 mei 2020 vanwege 75 jaar bevrijding. De bewoners van de negen kernen komen langzaam maar zeker op stoom om er een fantastisch feest van te maken.

“Het begint met ideeën maar dan moet er wel structuur komen”, geeft burgemeester Laurens de Graaf aan na afloop van de avond. “Dat was ook het doel van deze bijeenkomst. De gedachten met elkaar delen, hoe geef je het vorm en nadenken zodat we straks niet in elkaars vaarwater zitten.” De Graaf merkt duidelijk dat het leeft onder de bevolking. “We zien het aan de opkomst van deze avond. Veel meer dan wij hadden verwacht. We leven er echt naar toe.”

Mirjam Boere (foto) van Touch Communication & Organisatie is aangesteld door de gemeente als coördinator van de te houden festiviteiten. Ook zij was verrast door de hoge opkomst. “Zo leuk dat de mensen enthousiast worden, er is vanavond van alles geopperd. We gaan een krant uitbrengen met alle activiteiten die er komen. Er zijn negen kernen waarbij we de mensen gaan stimuleren in elkaars dorp de activiteiten mee te beleven”, maakt de vrolijke regelaarster duidelijk. “We vieren 75 jaar vrijheid maar we herdenken ook vijf jaar oorlog en de inzet van de veteranen na de Tweede Wereldoorlog.”

De komende periode zullen de plannen verder uitgewerkt worden en vorm krijgen. Uitgangspunt moet zijn dat jong en oud zich in de activiteiten kunnen vinden en dat de programma’s elkaar niet beconcurreren. Als centraal platform kunnen activiteiten aangemeld worden via de website www.75jaarvrijheidlopik.nl. Mirjam benadrukt dat er reeds contacten zijn met de organisatie in de Krimpenerwaard. “Je kunt regio-overschrijdende activiteiten met elkaar doen zoals optochten en bijvoorbeeld rondritten van oude voertuigen.

Bijzonder om te vermelden is dat de inmiddels 88-jarige Joop van Vliet uit Jaarveld, schrijver van het boek “Lopikerwaard in Oorlogstijd’, een vervolg gaat maken op het reeds bestaande werk. “In het boek wil ik aandacht geven aan de Lopikse militairen en hoe de situatie was in Nederland”, aldus de krasse schrijver. Hij doelt daarmee op de communicatie die vroeger totaal anders was dan tegenwoordig. “Wij wisten pas later wat er gebeurd was. Er was immers geen internet of televisie.” 

Meer over de plannen van de ‘Maand van de Vrijheid’ is komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te beluisteren op het radiokanaal van RTV Krimpenerwaard.

Dit bericht is 1463 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief