Archieven

Dit bericht is 1151 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Op verschillende plaatsen in sloten in de Krimpenerwaard komt nog steeds blauwalg voor. Het hoogheemraadschap zet verschillende maatregelen in om de verspreiding ervan tegen te gaan zoals het lokaal omleiden van waterstromen, het isoleren van sloten en plassen, het aanpassen van het waterpeil en het inlaten van water uit de Hollandsche IJssel.

Het waterschap houdt de waterkwaliteit doorlopend in de gaten via onder andere veldinspecties, reguliere metingen en het onderzoeken van waterproeven.

‘Blauwalg kan giftige stoffen produceren’, meldt het hoogheemraadschap. ‘Het is daarom niet verstandig om mensen en dieren met water in aanraking te laten komen of te laten drinken. Wie in aanraking komt met blauwalgen kan last krijgen van irritaties aan ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Wie in aanraking is geweest met blauwalgen, spoelt zich goed af onder de douche. Het besproeien van groenten met slootwater wordt afgeraden. Blauwalg is te herkennen aan een groen-blauwe troebeling van het water. Water met blauwalg kan leiden tot stankoverlast en sterfte van watervogels en vissen’.

In de Surfplas in recreatiegebied Krimpenerhout bij Krimpen aan de Lek is tot op heden geen blauwalg aangetroffen. Op dit moment geldt voor de plas wel een waarschuwing vanwege kuilen in de bodem. Om te voorkomen dat blauwalg in de Surfplas komt, laat het hoogheemraadschap de aanvoer van water naar de plas op dit moment tijdelijk lopen via het gemaal Lepelaarsingel in Krimpen aan den IJssel. Op deze manier blijft er schoon water naar de Surfplas toe komen.

Het hoogheemraadschap verzoekt mensen die blauwalg signaleren hiervan melding te doen via het meldingsformulier op de website of via telefoonnummer (010) 4537200.

Dit bericht is 1151 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief