Archieven

Dit bericht is 2359 keer gelezen

BERKENWOUDE – Een 23 jarige man uit Berkenwoude is maandag aangehouden voor oplichting via berichtendienst WhatsApp. Ook een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel en een 18-jarige Rotterdammer zitten vast. Met in totaal tien in beslag genomen telefoons zouden de drie een groot aantal mensen hebben misleid.

De zaak kwam aan het rollen toen in een hotelkamer een mobiele telefoon werd gevonden. Een blik in die telefoon maakte duidelijk dat met het toestel WhatsApp fraude was gepleegd. Ook lag er een vuurwapen op de hotelkamer.

Met geraffineerde teksten wisten de mannen alleen in de maand oktober al minimaal 45.000 euro van veelal oudere mensen af te troggelen. Bijvoorbeeld: ‘Hoi pap, ik heb een ongelukje gehad met mijn telefoon. Daarom heb ik nu even tijdelijk dit nummer, maar ik kan nu dus ook niet bij mijn internetbankieren. Kun jij me even uit de brand helpen en wat geld overmaken naar.’

Het trio haalde de mobiele nummers van internet. “Ze zochten bijvoorbeeld naar therapeuten”, vertelt een rechercheur. “Die hebben als eenmanszaak vaak een 06 nummer op hun website hebben staan. En vaak staat er op zo’n site nog meer persoonlijke gegevens. Combineer deze met nog wat persoonlijke gegevens van Facebook en je hebt alle ingrediënten om een slachtoffer compleet geloofwaardig een rad voor de ogen te draaien.”

Met de in beslag genomen telefoons doen rechercheurs onderzoek naar de slachtoffers die door het drietal zijn benaderd, meestal uit naam van hun kinderen. “Dankzij informatie die ze op internet vonden, beschikten zij over alle namen en feitjes om geloofwaardig over te komen”, licht de rechercheur toe. Veel slachtoffers wisten zelf niet dat zij met zo veel gegevens op internet te vinden waren. “Eén mevrouw hadden ze gevonden omdat zij de op een personeelslijst van een kinderboerderij stond die in zijn geheel op internet stond. Met adressen en telefoonnummer. Personeelslijsten, lijsten met leden van lokale sportverenigingen, het zijn bronnen van informatie voor deze oplichters. Maar ze kochten ook van die marketingbellijsten van bedrijven op.”

De politie verwacht dat het bedrag van 45.000 euro slechts het topje van de ijsberg is. “Maar het allerbelangrijkste is dat ze nu aangehouden zijn en geen nieuwe mensen meer kunnen oplichten.”

De Capellenaar en Rotterdammer zijn in bewaring gesteld. in bewaring. De man uit Berkenwoude is woensdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat hij veertien dagen langer vast blijft zitten.

Dit bericht is 2359 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief