Archieven

Dit bericht is 1800 keer gelezen

SCHOONHOVEN- Waar er voorheen mannen in een putje stonden te plassen, kan nu worden genoten van kunst en cultuur. Het mannenplashuis in Schoonhoven is namelijk omgetoverd tot een museum. Het kleinste museum van Nederland wel te verstaan, al zijn de meningen daarover verdeeld.

In het Groningse Noordwolde wordt namelijk geclaimd dat zij het kleinste museum van Nederland hebben. Daar is een schilderij te bewonderen in een expansievat met een inhoud van 83 liter. Maar in Schoonhoven hebben ze daar een antwoordt op. “Volgens het Nederlandse woordenboek is een museum een gebouw waarin voorwerpen van kunst of wetenschap worden tentoongesteld”, zegt Michiel van der Schaaf, een van de initiatiefnemers voor het museum, tijdens de opening.

“Mocht er dan nog iemand in discussie willen gaan, plaatsen wij hierbij een zilveren miniatuur aan de muur van het museum dat vanaf buiten te bewonderen is”, grapt Van der Schaaf. Het zilveren miniatuur is een leenstuk vanuit de collectie van juwelier Rikkoert uit Schoonhoven.

Bezwaar gemeente
Een andere initiatiefnemer is oud huisarts Herman Groothuis. “Het idee was om dit gebouw weer functioneel te maken zodat mannen hier kunnen gaan plassen. Daar is toen in de gemeenteraad een beetje bezwaar tegen gekomen, want dan moet er ook iets voor vrouwen komen. En daar zat ook wel wat in. Alleen het resultaat was dat de gemeente het mannenplashuis dicht timmerde en dat er niks voor in de plaats kwam.”

Uiteindelijk heeft het een hele tijd geduurd voordat het idee kwam om er een museum van te maken. “Dat idee komt van Michiel van der Schaaf. En dat vond ik gelijk al een fantastisch idee. Inmiddels  was er al een wc gekomen, ook voor dames toegankelijk, tegen betaling van 50 cent. Maar die is alweer een tijdje defect helaas”, zegt Groothuis.

Op zoek naar exposanten
Wat er precies in het museum te zien gaat zijn is nog niet duidelijk. Groothuis: “We zoeken naar exposanten. Wat er mogelijk te zien gaat zijn is iets van zilver, iets wat verband heeft met de stad, iets van de vakschool of misschien iets van een zilverondernemer in de stad.”

“Wellicht is het ook leuk om grote evenementen hierin te belichten. Dan kunnen we in dit museum alvast een klein voorproefje geven”, voegt Stefan van Beeten, Citymarketeer Schoonhoven Partners toe. “Zo zullen we er de komende jaren gewoon creatief mee omgaan. Dat vind ik heel leuk.”

‘Trots’
Het museum is tot stand gekomen door ‘het pensioen’ van Groothuis. “Als je afscheid neemt als huisarts dan is het gebruikelijk dat je patiënten je een cadeau geven. Maar ik had alles al dus ik vond eigenlijk dat er iets tot stand moest komen voor het algemene nut”, vertelt Groothuis.

“Dat kan natuurlijk van alles zijn, maar laten we iets voor Schoonhoven doen. Iets wat met cultuur en gezondheid te maken heeft en dat is dit geworden. Daar hebben de patiënten en een aantal andere mensen toen 6000 euro voor opgehaald. Dat is nu veel geld, maar dat was veertien jaar geleden nog veel meer. Daar ben ik heel erg trots op”, aldus Groothuis.

 

Dit bericht is 1800 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Mannenplashuis Schoonhoven omgetoverd tot kleinste museum van Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief