Archieven

Dit bericht is 1842 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Vorige week was de week tegen eenzaamheid. WelZijn Krimpenerwaard heeft in die week in verschillende dorpen gestaan om hiervoor meer aandacht te vragen. “Eenzaamheid is er niet maar één week. Dit speelt het hele jaar”, zegt Jolanda Gerbrandts van WelZijn Krimpenerwaard. 

Het is donderdagochtend als Gerbrandts haar statafel uit de auto pakt en neerzet voor de supermarkt in Haastrecht. Op de tafel wordt een kan met koffie neergezet en wat informatieboekjes. Verder worden er rondom de markt stickers geplakt met de tekst ‘kom erbij.’

Ondertussen wordt er koffie uitgedeeld door Gerbrandts aan mensen die langslopen en wordt er een praatje met hen gemaakt. “Wat we allemaal niet goed weten of realiseren, omdat we vaak te druk zijn, is dat er toch heel veel eenzaamheid is onder mensen”, vertelt Gerbrandts.

‘Veel steun’
Op de markt komt ook mevrouw Krijnen langs om een praatje te maken met Gerbrandts. “Zelf zit ik in het bestuur van de bond van ouderen dus ik ben ook heel actief voor de mensen. Dat doe ik met liefde, maar ik heb aan Jolanda, van WelZijn Krimpenerwaard, heel veel steun gehad in de moeilijke tijd. Ik vind dat jullie heel goed werk doen”, knikt mevrouw Krijgen dankbaar naar Gerbrandts.

Mevrouw Krijnen vervolgt: “Er is wel eenzaamheid ja. Je merkt wel dat het nu iets beter is, omdat de corona een beetje voorbij is en je mag dus weer meer. Maar er was tijdens corona echt heel veel eenzaamheid. De tijd die er nu is, daar moet je van geniet. Zelf heb ik mijn man verloren aan corona. Ik weet nu wat eenzaamheid is, dat heb ik ervaren.”

Corona
Door de coronacrisis is er alleen maar meer eenzaamheid gekomen. “Twee jaar geleden is mijn vrouw overleden, net voor de corona uitbrak. Hierdoor kwam alles stil te liggen en kon ik niks meer doen”, vertelt meneer Tissink aan RTV Krimpenerwaard in de Thuishaven te Haastrecht. Daar wordt er elke donderdagochtend iets georganiseerd waar ouderen heen kunnen komen om elkaar te ontmoeten.

“Zelf woon ik in het Hof van Stein en door de corona lag alles stil. Na de crisis kwam er eindelijk weer wat op gang dus dan gebeurt er weer van alles. Dan ben je die eenzaamheid toch weer een beetje kwijt. Maar ik heb echt twee jaar gehad dat ik mij heel eenzaam voelde. Het is vervelend”, aldus meneer Tissink.

‘Moeilijk in de avonden
Ook mevrouw Schalkwijk is aanwezig in de thuishaven. Daar vertelt zij dat de eenzaamheid haar soms  ook overvalt. “Mijn man mis ik pas sinds drie jaar, toen is hij overleden. Vooral ’s avonds vind ik het heel moeilijk. Overdag gaat het prima, want dan houd je jezelf wel bezig met huishoudelijk werk of je gaat eens wandelen en dan praat je ook met de mensen die je tegenkomt.”

Mevrouw Schalkwijk: “Mijn kinderen komen ook heel vaak, dus ik mag echt niet klagen. Maar in de avond vind ik het echt eenzaam dan zit je daar de hele avond. Het wordt nu ook weer gauwer donker en dat maakt het ook lastiger. Ik vind het heel moeilijk.”

‘Overvallen door eenzaamheid’
Wat vaak niet wordt beseft is dat iemand die veel onderneemt en vaak in contact is met anderen, toch ook nog heel eenzaam kan zijn. “Je komt thuis en je bent altijd weer alleen. Je kan je verhaal niet kwijt en kan aan niemand vertellen wat je die dag allemaal hebt meegemaakt. Dat vind ik soms wel moeilijk. Dat overvalt mij dan ook en dan ben ik wel verdrietig”, zegt mevrouw Schalkwijk.

“Er is heel veel eenzaamheid bij ouderen, maar ook bij gezinnen en jongeren. Het is dus belangrijk om hier aandacht aan te geven. Denk ook even aan anderen, klop aan en vraag iemand voor een bakkie koffie, een wandeling of kan ik misschien een boodschap doen? Het is heel belangrijk dat we meer aandacht voor elkaar hebben”, aldus Gerbrandts.

Voel jij je eenzaam en wil je hierover praten of wil jij iets betekenen voor eenzamen? Neem contact op met WelZijn Krimpenerwaard.

Dit bericht is 1842 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief