Archieven

Dit bericht is 1753 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Op veel plekken in de stad tref je tegels met een zilverkleurig meesterteken: de handtekening of kenmerk van de goud- of zilversmid. Afgelopen week kreeg goudsmid Kirsten Quaedackers de toekenning. Daarmee is Atelier Q in de Veerstraat opgenomen in de galerij der groten, de ‘Silver Walk of Fame’.

“Een meesterteken is eigenlijk een verantwoordelijkheidsteken”, legt Kirsten uit. “Edelsmeden hebben zelf een keurteken, vaak de initialen van de eigen naam of bedrijf. Dat stempelen wij in de sieraden, zodat je altijd kunt terugvinden wie de maker is geweest.” De vakvrouw maakt duidelijk dat bij reparaties het oorspronkelijke keurmerk onaangetast blijft. Echter wanneer een sieraad wordt omgesmolten, dan krijgt het een nieuw meesterteken. Superblij is ze met de mooie, zilverenkleurige tegel voor haar atelier. “Het geeft een stukje erkenning, ben er heel trots op.”

Wie regelt de Meestertekentegels?
Het Goud en Zilversmids Gilde Sint Eloy bepaalt wie in aanmerking komt voor een tegel. Voorwaarde is actief en opgeleid in het vak, een eigen werkplaats, werkt met een meesterteken en is lid van het gilde. Voorzitter George Hamel: “je vind overal in de stad tegels, ook waar geen atelier is gevestigd. Dat zijn meestertekens van edelsmeden die in het verleden daar hun werkplaats hadden. Vooral vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw. Zo’n honderd jaar geleden werkte een derde van alle inwoners van Schoonhoven in de zilver- en goudindustrie. Niet alleen zelfstandig, maar ook bij fabrieken.”

Vier tekens
Wie een handgemaakt sieraad bestudeert, ontdekt dat er meer is dan alleen een meesterteken. “Het zijn er in totaal vier,  licht Hamel toe. “Er is een teken voor het gehalte van het zilver, tweede is van het waarborgkantoor, derde een jaarletter en de vierde het teken van degene die het gemaakt heeft. En dat laatste kan een persoon of bedrijf zijn.”

Felicitatie
Voor een zelfstandig werkende edelsmid is de meestertekentegel een vorm van (h)erkenning. “Wij feliciteren Kirsten van harte. Een geweldige vakvrouw die mooie dingen maakt. Ze verdient het ten volle”, aldus de eveneens trotse voorzitter van het gilde.

Kirsten Quaedackers en George Hamel waren zaterdagmiddag tussen 12.00 en 13.oo uur te gast op de radio. De gesprekken zijn terug te beluisteren via uitzending gemist of via de app.

Dit bericht is 1753 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief