Archieven

Dit bericht is 2216 keer gelezen

BERKENWOUDE – Windkracht acht en golven tot vijf meter hoog weerhouden Edwin Haighton uit Berkenwoude er niet van de zee op te gaan om te kitesurfen. Wat dat betreft heeft hij de afgelopen dagen zijn hart op kunnen halen.

Als hij even kan reist hij af naar de Maasvlakte om zijn hobby te beoefenen. “Ik doe dit nu al zo’n veertien jaar en ik geniet elke keer weer met volle teugen als ik op mijn plank sta en de wind door mijn kite (vlieger) wordt gevangen.”

Meestal blijft hij in de omgeving van de Maasvlakte, maar soms maakt hij met een aantal surfvrienden een tochtje langs de kust, bijvoorbeeld van Hoek van Holland naar Scheveningen. Een goede oefening voor de uitdaging die Edwin dit jaar staat te wachten. Hij heeft zich ingeschreven voor Hoek tot Helder, de langste downwinder ter wereld die op één dag gevaren wordt.

Hemelsbreed 130 kilometer om precies te zijn, maar omdat kitesurfers door de wind en golven nu eenmaal niet in een kaarsrechte lijn varen, kan de werkelijke afstand oplopen tot wel tweehonderd kilometer.

De ervaring leert dat de deelnemers zo’n tien tot twaalf uur doen over de tocht die voert van Hoek van Holland naar Den Helder. Met een korte onderbreking onderweg, want het havenhoofd van IJmuiden mag vanwege het drukke scheepvaartverkeer niet worden gepasseerd. “Dan moeten we een stukje klunen zeg maar. Met bussen worden we naar de andere kant vervoerd.”

‘Tocht der tochten’
Hoek tot Helder wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door de Hartstichting. Er kunnen maximaal vijfhonderd liefhebbers deelnemen, een aantal dat na de opening van de inschrijving van de editie 2020 binnen anderhalf uur werd bereikt. Want onder kitesurfers is deze ‘tocht der tochten’ minstens zo populair als de Elfstedentocht onder schaatsenrijders.

De sfeer en de organisatie zijn vergelijkbaar. Er is veel pers en publiek aanwezig langs de route, tientallen vrijwilligers leiden het evenement vanaf het strand in goede banen, de KNRM houdt op zee een oogje in het zeil en de datum waarop de tocht gevaren wordt is helemaal afhankelijk van de weersomstandigheden. Van augustus tot november houden weermannen de verwachting in de gaten en pas als die er van overtuigd zijn dat er veilig gevaren kan worden, wordt de start voorbereid. De omstandigheden zijn ideaal als er de hele dag een windkracht tussen vijf en zeven vanuit het zuidwesten wordt verwacht. “Pas twee dagen van tevoren krijgen we te horen wanneer we kunnen starten.”

Goed doel
De Hartstichting organiseert dit evenement natuurlijk niet alleen om kitesurfers de dag van hun leven te bezorgen. Het gaat ook om het realiseren van een goed doel. Daarom wordt van alle deelnemers gevraagd ten minste duizend euro bij elkaar te sprokkelen bij bedrijven en mensen in hun omgeving. Het team waar Edwin deel van uitmaakt heeft die doelstelling verdubbeld. “We zijn met z’n vijven en willen minstens tienduizend euro bij elkaar brengen.”

Iedereen die Edwin wil sponsoren kan naar eigen vermogen een bijdrage inleggen. Door gewoon een bijdrage over te maken, een bedrijfslogo op zijn surfplank te laten aanbrengen of door tegen betaling een actiefilm te laten maken. Edwin is in het dagelijks leven documentairemaker en is graag bereid zijn sponsoren in een spectaculaire (kite) reportage te vereeuwigen. Meer informatie is hier te vinden.

“Ik doe natuurlijk mee omdat ik hoop de tocht te volbrengen, maar ook omdat ik het doel ten volle ondersteun. De opbrengst gaat dit jaar naar onderzoek om symptomen die tot een beroerte kunnen leiden tijdig te onderkennen. In mijn eigen omgeving heb ik meegemaakt dat een naast familielid door een beroerte werd getroffen en nooit meer zichzelf werd. Het belang dat voortekenen tijdig worden herkend is beslist groot”, besluit Edwin zijn verhaal.

Dit bericht is 2216 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief