Archieven

Dit bericht is 857 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Deze maand is Ronald Holkamp voor de tiende maal met spullen en materiaal afgereisd naar Oekraïne. Ondanks de duur van de oorlog blijft hij vol energie om de mensen daar te helpen.

Een oproep van een Oekraïense kennis aan Ronalds vrouw Heidi is de aanzet geweest om in actie te komen. Samen met zijn vrouw lanceerde hij in maart een inzameling via social media, winkeliers, bedrijven en particulieren. In enkele weken tijd stond het huis en de schuur tot de nok toe gevuld met dozen, rolstoelen, rollators en ander bruikbaar materiaal. Even leek het de initiatiefnemers boven het hoofd uit te groeien. Na twee vrachten naar de grensstreek met Oekraïne, gaven beiden aan dit niet zo vol te houden.

Ondanks dat moment van bezinning is Ronald doorgegaan met energie voor tien. “Het bleek toch wel lastig om los te laten”, verklaart hij zijn gedrevenheid. “In plaats van afbouwen ben ik alleen maar harder doorgegaan.” Zoveel mogelijk post hij berichten via facebook om sponsors en volgers te laten zien waar hij mee bezig is. Met behulp van donaties is onlangs een trailer aanschaft. Een blikvanger waarop met grote letters ‘Support Ukraine’.

Alle gedoneerde spullen worden opgeslagen in een loods in Lopik. Het sorteren en inladen van de verkregen spullen is een flinke klus. De bus en aanhanger mag niet overbeladen zijn. Ronald merkt dat de voedingsbodem voor sponsering minder wordt naarmate de oorlog voortduurt. Desondanks lukt het hem telkens om alle kosten te dekken.

Tekst gaat verder onder de foto

Naast winterkleding en -schoenen is er grote behoefte aan kaarsen en aggregaten. De elektriciteitsvoorziening is door Russische bombardementen regelmatig buiten gebruik. Ronald werkt samen met de Stichting ‘Zeilen van Vrijheid’. Deze organisatie verzamelt in binnen- en buitenland gebruikte ambulances in voor Oekraïne. Dit heeft hem in contact gebracht met Dmitry Kovtunenko uit Arnhem. Dmitry werkt aan de oprichting van de stichting “Spirits for Freedom’. Hierdoor wordt het mogelijk om financiële donaties te werven. Al diversen keren is hij samen met Ronald afgereisd naar Oekraïne.

Zolang het kan zet Holkamp zich in om het leed in het oorlogsgebied te verlichten. “Schrijnende situatie daar, met name in bejaardentehuizen. Als ik stop, dan ontneem ik een groep mensen dat ze geholpen worden. Dan gaat het me aan m’n hart om te zeggen dat ik het niet meer doe”, besluit hij het gesprek.

Volg zijn facebookpagina Inzamelingsactie voor Oekraïne. Samen met Ronald en Dmitry‘.

Dmitry Kovtunenko (l) en Ronald Holkamp

Dit bericht is 857 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief