Archieven

Dit bericht is 4401 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – De uitbraak van het coronavirus had ook voor producenten van ambachtelijke streekproducten grote gevolgen.

Ze leveren het resultaat van hun inspanningen vaak direct aan hun klanten en die bleven grotendeels thuis of moesten, zoals de horeca, dicht. Ook toeristen die normaal gesproken de Krimpenerwaard doorkruisen en halt houden bij kaasboerderijen, eierenboeren, fruittelers of warme bakkers lieten zich nauwelijks nog zien.

Vier van die leveranciers, die elkaar al langer kennen doordat zij betrokken zijn bij de promotie van recreatie en toerisme in de Krimpenerwaard, staken de koppen bij elkaar en ontwikkelden in heel korte tijd de K’wrd Box, een boodschappen box die wekelijks wordt samengesteld en gevuld door een aantal lokale producenten in de Krimpenerwaard.

Gerrit Burger van imkerij De Nesse in Ouderkerk aan den IJssel vertelt er enthousiast over: “Negen weken geleden zijn we begonnen en sindsdien hebben we bijna iedere week alle vijftig boxen die we aanbieden, kunnen afleveren. In het weekeinde van Moederdag waren het er zelfs 75!”

Samen met Het Wildhuys in Berkenwoude, Kaasboerderij Hoogerwaard aan de Lageweg en Stadsbrouwerij Argentum in Schoonhoven ontwikkelde Burger het concept. Ze sloten zich aan bij de landelijke organisatie Support your locals, benaderden andere kleinschalige producenten van streekproducten, richtten een website in, zochten de publiciteit via lokale media en gingen aan de slag. Met succes, want inmiddels doen meer dan twintig bedrijven in de regio mee en vinden de boxen gretig aftrek.

Via de website www.supportyourlocalskrimpenerwaard.nl kunnen belangstellenden tot en met woensdagavond 23.00 uur een bestelling plaatsen die vervolgens op vrijdag op bepaalde punten kan worden afgehaald of desgewenst wordt afgeleverd. Afhankelijk van de inhoud van het pakket betaalt de klant tussen de veertig en vijftig euro, die bij de bestelling meteen digitaal moet worden voldaan. De samenstelling van de box is niet iedere week hetzelfde want niet iedere producent levert wekelijks. Een verrassing is het nu ook weer niet want op bovengenoemde site kunnen klanten de inhoud teruglezen voor ze bestellen.

Als extraatje verzorgt Esther van Leeuwe van Restaurant aan Huis in Krimpen aan den IJssel iedere week één of twee recepten met ingrediënten uit het pakket.

Imkerij De Nesse
Imker Gerrit Burger is reuze enthousiast over het succes van de K’wrd Box en hoopt dat de samenwerking met andere kleinschalige producenten in de Krimpenerwaard ook na de crisis een vaste vorm krijgt. Niet minder enthousiast zijn hij en zijn echtgenote Franca over de ontwikkeling van hun eigen imkerij De Nesse. Wat meer dan tien jaar geleden begon als een hobby is uitgegroeid tot een heuse onderneming.

Gerrit verzorgt ongeveer vijftig bijenkasten, die niet alleen achter hun woonboerderij aan de IJsseldijk Noord staan, maar ook elders in de omgeving zijn uitgezet. “Daar waar veel bloemen en vruchtbomen te vinden zijn zet ik mijn kasten neer. Daar leveren mijn bijen een bijdrage aan de verspreiding van stuifmeel en het verzamelen van nectar.” Sinds kort zelfs op een paar daken van bedrijfsgebouwen in het centrum van Rotterdam. Het is verbazingwekkend hoe goed de bijen daar gedijen dankzij de vele bloemen die in tuinen en stadsparken bloeien.

Franca is niet minder enthousiast. Ze helpt niet alleen bij maken en verkopen van de honing en bijenwas, maar doet vooral veel aan het geven van voorlichting over het houden van bijen. Ze verzorgt onder meer groepsactiviteiten, lezingen en workshops waarin het leven van de honingbij centraal staat. Die bijeenkomsten voor onder meer scholen en verenigingen worden meestal gecombineerd met een proeverij, een demonstratie honing slingeren, een cursus waskaarsen maken of koken met honing. Dat gebeurt zowel in hun eigen woonboerderij als op locatie.

De potjes honing worden niet alleen aan huis verkocht maar ook op streekmarkten en via andere boerenwinkels in de Krimpenerwaard. “We hebben het er maar druk mee”, lacht Franca, die ook nog bezig is met de inrichting van een Bed & Breakfast achter hun eigen woonboerderij. “Die gaat binnenkort open”, lacht ze vrolijk.

Kortom, Gerrit en Franca hebben hun handen vol aan hun onderneming, maar ze doen het met veel plezier. “De bijen geven ons veel voldoening.”

Kijk voor meer informatie op www.imkerijdenesse.nl.

Dit bericht is 4401 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief