Archieven

Dit bericht is 2559 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Vrijwel alle mannen tussen de 18 en 60 jaar zijn in Oekraïne opgeroepen om te vechten tegen Rusland. Aan medicijnen, schoeisel, helmen, kogelvrije vesten en verdere militaire benodigdheden is een enorm gebrek. 

Aanjager van deze actie is Kees Stoppelenburg (62). Normaal gesproken kennen we hem als uitvaartverzorger, keurig gehesen in pak en stropdas. Nu treffen we hem in vrijetijdskleding, samen met andere vrijwilligers, druk aan het sorteren van de gekregen spullen. Omdat de gevraagde goederen zeer specifiek zijn, is het ook lastiger om deze te verkrijgen. Door een groot netwerk van Kees en de bereidheid van veel mensen lopen de toezeggingen gestaag door.

Aanleiding actie
Het is de Oekraïense chauffeur en meubelmaker Maryan Solyk (42) die om hulp vroeg. Solyk komt al ruim twintig jaar met de vrachtwagen vanuit zijn geboorteland naar deze omgeving om meubels op te kopen. Die transporteert hij vervolgens naar Oekraïne om ze daar te verkopen. “Ik ken Maryan al jaren en heb besloten hem te helpen”, geeft Stoppelenburg aan. “Omdat hij alleenstaande vader is en hulpgoederen rijdt, heeft hij een verklaring dat ie niet in het land hoeft te blijven. Hij vroeg mij specifiek om spullen voor soldaten. De mannen zijn gemobiliseerd, vaak met een enorm tekort aan materiaal.”

Tekst gaat verder onder de foto

Reacties
De oproep op facebook bracht veel reacties teweeg. De loods aan de Kerkweg moest direct leeggeruimd worden om plaats te bieden aan alle verkregen goederen.  Al snel bleek dat alleen met de vrachtwagen van Maryan niet alles mee kon. Daarop besloot Kees zijn ‘paardenwagen’ schoon te maken en deze vol te laden. Samen met Maryan en Jan Piet Kastelein (46) is de reis naar Oekraïne ondernomen. “Mijn vrachtwagen was zo’n 500 kg te zwaar geladen”, geeft Kees toe. “Gelukkig heeft dat geen problemen gegeven.”

Emotioneel
Twee dagen heeft de tocht naar het district Pidberiztsivska geduurd, de geboortestreek van Maryan. “Op enig moment gingen we rusten op een parkeerterrein. Daar troffen we een chauffeur uit Oekraïne die van onze vrachtwagens foto’s maakte. De persoon was zeer geëmotioneerd over onze actie, tot tranen bewogen en uiterst dankbaar”, maakt Kees duidelijk.

Een van de eerste voedselpakketten ging naar een weduwe van een omgekomen soldaat. “De rillingen liepen over ons rug. Ze wordt door alle dorpelingen verzorgd. Dat is kenmerkend voor deze mensen. Het zijn eerlijke, hardwerkende mensen die van hun vrijheid beroofd zijn. Op onze manier willen we daar tegen vechten en helpen.”

Giften
De burgemeester van Pidberiztsivska heeft een brief  geschreven waarin de dank wordt uitgesproken. Daarbij is aangegeven waar de soldaten dringend behoefte aan hebben. Omdat er specifieke militaire materialen benoemd worden, kan niet iedereen deze ter beschikking stellen. Gelukkig heeft Kees zijn kanalen waarop hij kan terugvallen. De volgende rit wordt door Maryan gereden. Kees en Jan Pieter gaan zich meer bezighouden met de coördinatie. Geldelijke giften blijven welkom. Brandstof is duur, maar is nodig om de benodigde spullen op plaats van bestemming te krijgen.

Actie steunen? Neem contact op met Stoppelenburg Uitvaart. Tel. 0180-522255.

De actie is afgelopen zaterdag uitgebreid besproken op ons radiokanaal tussen 12.00 en 14.00 uur. De gesprekken zijn terug te beluisteren via uitzending gemist.

Maryan Solyk en zijn negenjarige zoon Andrian

De ontvangen brief vanuit Pidberiztsivska

Dit bericht is 2559 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Militairen in Oekraïne krijgen steun vanuit onze regio

  • goedemiddag, ik heb mijn plunjebaal nog bij interesse mag deze gehaald worden in Maarsbergen, bel maar bij interesse.

    MVG. TON VOGELSANG
    06 15 5445 15

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief