Archieven

Dit bericht is 3490 keer gelezen

KRIMPENERWAARD -De gemeente Krimpenerwaard gaat in 2022 in de laagbouw het oud papier en karton (OPK) in alle kernen inzamelen met minicontainers. In zes kernen is de ‘blauwe container’ overigens al een begrip.

De minicontainer voor OPK is donkergrijs met een blauw deksel en heeft een inhoud van 240 liter. De invoering van de OPK-container heeft geen gevolgen voor de afvalstoffenheffing en voor het aanbieden van OPK betalen de inwoners geen extra kosten.

Tot de invoering van de minicontainer voor OPK is besloten omdat de gemeente geen los papier en karton meer op straat wil. Dat zorgde voor zwerfvuil. Daarnaast blijkt de container bij te dragen aan het beter scheiden van afval en is de kwaliteit van het OPK ook beter omdat het niet meer nat wordt. De ervaring met de blauwe container in de zes kernen waar deze al wordt gebruikt, zijn bovendien goed. Dat bleek uit het burgerpanel dat de gemeente begin dit jaar heeft ingezet.

Laag- en hoogbouw
Alle inwoners van laagbouwwoningen in de kernen Gouderak, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel en Schoonhoven krijgen in het eerste kwartaal van 2022 een minicontainer OPK geleverd. Zij ontvangen ruim van tevoren een brief met alle informatie. Inwoners van Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Haastrecht, Stolwijk en Vlist hebben al een minicontainer voor oud papier en karton. Zij kunnen de huidige minicontainer gewoon blijven gebruiken.

Voor inwoners van hoogbouwwoningen en inwoners van laagbouwwoningen die nu gebruik maken van een verzamelcontainer voor GFT- en restafval, wordt nog bekeken hoe zij OPK kunnen gaan aanbieden in de toekomst. Vooralsnog verandert er voor hen niets.

Inzameldagen
De minicontainers voor oud papier en karton worden één keer per maand geleegd. Inwoners kunnen de inzameldagen bekijken op de digitale afvalkalender van inzamelaar Cyclus. Ook kunnen zij de Cyclus afvalapp op hun mobiele telefoon downloaden. Daar kunnen zij dan instellen dat ze een melding krijgen wanneer het OPK wordt opgehaald.

De gemeente Krimpenerwaard realiseert zich dat een extra minicontainer ruimte inneemt in de tuin of schuur. Toch krijgen alle huishoudens een OPK-minicontainer geleverd. Mochten zij na een paar maanden besluiten er geen gebruik van te willen maken, dan kunnen ze hem weer inleveren. Deze inwoners moeten hun OPK dan wel naar een brenglocatie of de Milieustraat in Bergambacht of Lopik brengen.

Inzameling door vrijwilligers

Met de inzameling van OPK met minicontainers verandert er in principe niets voor de vrijwilligersorganisaties die huis-aan-huis inzamelen. Zij kunnen gewoon blijven inzamelen. De wijze van vergoeden wijzigt wel. De twaalf oude regelingen die er waren worden vervangen door één regeling voor alle vrijwilligersorganisaties met dezelfde voorwaarden. De harmonisatie is een langdurig en zorgvuldig proces geweest tussen gemeente en vrijwilligersorganisaties en heeft geleid tot een aanvaardbare regeling voor alle verenigingen.

Meer informatie over de levering van de minicontainers OPK en het gebruik ervan, ontvangen de inwoners in het eerste kwartaal van 2022.

Dit bericht is 3490 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Minicontainer voor oud papier en karton

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief