Archieven

Dit bericht is 647 keer gelezen

molen4LEKKERKERK – Menige kleuter die de vroegere Nienhuijs-Luyten kleuterschool aan de Koninginneweg bezocht liep er een beetje voorzichtig of zelfs met een flinke boog omheen. De meeste kinderen wisten het zeker; in de molen die in het plantsoen naast de school stond woonden mannetjes of kabouters die je vanachter de ramen met luikjes aanstaarden. Naar buiten kwamen ze nooit, tenminste niet overdag, maar zeker wist je dat niet.
Meerdere decennia stond hij daar, de naar een voorbeeld van een echte molen in Nieuw-Lekkerland nagebouwde wipwatermolen. Een replica waaraan alles klopte.
De minimolen is gebouwd in 1938 op initiatief van de toenmalige burgemeester Roos. Het was crisistijd en het aantal werklozen in Lekkerkerk was hoog. De burgemeester vond dat zij in ruil voor steun wel iets konden doen om de gemeente te verfraaien. Onder leiding van werkmeester Arie van Zoest ging een groep aan de slag. Op Koninginnedag 1938, toen nog op 31 augustus, werd de molen feestelijk onthuld.
In verband met de herinrichting van het gebied werd de molen in 1980 verplaatst naar de tuin van dienstencentrum De Boomgaard aan de Talmastraat. Jilles Mudde zorgde voor het onderhoud, maar toen die er mee moest stoppen, raakte het kunstwerk door weer en wind ernstig in verval. Op kosten van de gemeente Nederlek ging een groep vrijwilligers aan de gang waarna de molen in 2007 opgeknapt en wel werd herplaatst naar het dierenparkje aan de Oosterhof.
molen1
Opnieuw ontbrak het in de jaren daarna aan noodzakelijk onderhoud waardoor de minimolen weer in verval raakte. De historische vereniging ‘Lekkerkerk door de tijd’ wees de gemeente Krimpenerwaard meermalen op haar zorgplicht, die was overeengekomen met de voormalige gemeente Nederlek, maar daar kwam weinig van terecht. Met als gevolg dat het object er inmiddels zeer slecht aan toe is.
Gemeenteraadslid Cees van der Graaf trok zich dat aan en regelde in overleg met de historische vereniging dat de molen naar zijn erf in Schuwacht werd gebracht. Medewerkers van gemeentewerken boden spontaan aan het vervoer te verzorgen. Daar staat de molen nu, naast zijn eigen sokkel en ontdaan van de wieken.
“Mijn plan is om in één van mijn schuren een timmermanswerkplaats in te richten waar vrijwilligers aan de slag kunnen om de molen weer in oorspronkelijke staat terug te brengen”, vertelt Cees. Een flinke klus want veel onderdelen zijn in slechte tot zeer slechte staat. “Ik verwacht dat de restauratie ten minste een jaar gaat duren.” Daarna gaat de molen terug naar de Oosterhof.
molen2
De molen bestaat voornamelijk uit houten onderdelen, waarvan een deel hersteld kan worden, maar het merendeel moet worden vervangen. Mensen die mee willen werken aan de klus moeten dus wel iets hebben met zagen en timmeren. De originele werktekeningen zijn onvindbaar dus veel moet worden nagemaakt aan de hand van het origineel.
“Ik zoek daarom naar vrijwilligers met twee rechterhanden die er zin in hebben om één of enkele dagdelen per week mee te werken aan het herstel van de molen.” Hij denkt aan gepensioneerde medeburgers, maar ook aan mensen die op afstand staan van de arbeidsmarkt. “Iedereen die hier warm voor loopt en een beetje handig is, is welkom.” Ook mensen die houtbewerkinggereedschap willen schenken of uitlenen kunnen zich melden. Bij de gemeente ligt een subsidieaanvraag waarmee de benodigde materialen kunnen worden betaald. “Ik ga er vanuit dat die bijdrage er wel komt, want dat is de gemeente op grond van vroegere afspraken wel verplicht.”
Wie de handen uit de mouwen wil steken om de historische miniwipwatermolen in zijn oude luister te herstellen kan bellen met Cees van der Graaf via 06-10161942 om af te spreken voor een nadere kennismaking.
molen3

Dit bericht is 647 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief