Archieven

Dit bericht is 2623 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Een historisch mannenplashuis als kleinste museum van Nederland. Als het aan voormalig huisarts Herman Groothuis en oud-citymanager Michiel van der Schaaf ligt, krijgt het karakteristieke gebouwtje bij het Veer in Schoonhoven binnenkort een nieuwe en eigentijdse functie die een verbinding legt tussen de rivier en de binnenstad. Met een burgerinitiatief hebben zij de gemeente Krimpenerwaard om medewerking gevraagd. De eerste reacties zijn positief.

Het idee voor de herbestemming ontstond al in 2007, toen Groothuis met pensioen ging en zijn patiënten zesduizend euro doneerden om het gebouwtje op te knappen. “Het was me opgevallen dat het een bijzonder gebouwtje was, begin 20e eeuw ontworpen door stadsarchitect Died Visser in de stijl van de Amsterdamse school. Omdat het verwaarloosde plashuis niet meer aan de hedendaagse eisen als openbaar toilet voldeed, leek het me een goed idee het een nieuwe functie te geven.”

Informatie en inspiratie voor bezoekers
Het plan kwam deze zomer in een stroomversnelling toen oud-citymanager van Schoonhoven Michiel van der Schaaf contact opnam met Groothuis. Na een paar gesprekken met hem en architect Rokus Visser (kleinzoon van de oorspronkelijke ontwerper – red.) ontstond het idee om het plashuis om te vormen tot een minimuseum. De ruimte wordt daarmee het kleinste museum van Nederland.

“Zeker nu het gebied Buiten de Veerpoort grotendeels is aangepakt is het verwaarloosde plashuis echt een dissonant. Maar het gebouwtje staat wel op een geweldige plek en kan met een paar ingrepen een prima functie krijgen als informatie- en inspiratiepunt voor bezoekers aan Schoonhoven en de Krimpenerwaard. We willen daar snel mee aan de slag en er met zoveel mogelijk partijen een succes van maken.”

Gemeente aan zet
Groothuis en Van der Schaaf hebben met het indienen van een burgerinitiatief de gemeente gevraagd om medewerking. Om de plannen verder te kunnen uitwerken en te realiseren, is de gemeente als eigenaar van het gebouwtje aan zet. Het casco van het gemeentelijke monumentje moet worden geconserveerd en het gebouwtje zal voor een periode van minimaal vijf jaar ter beschikking moeten komen. “Alleen dan is het verantwoord het plashuis de bedachte nieuwe functie te geven. Hoopgevend is dat de eerste reacties van politici unaniem enthousiast zijn en dat ook verschillende ondernemers, verenigingen en bewoners al hebben aangegeven graag een bijdrage te willen leveren.”

De initiatiefnemers willen voortvarend aan de slag en hopen in april 2020 het minimuseum te openen met een tentoonstelling rond 75 jaar vrijheid in de Krimpenerwaard.

Meer informatie is te lezen op de website www.inschoonhoven.nl/mannenplashuis.

Dit bericht is 2623 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief