Archieven

Dit bericht is 4587 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Velen denken dat de bomen achter de Rooms-Katholieke Kerk aan de Wal onderdeel zijn van het Springerpark. Niets is minder waar. Het is een prachtige tuin die grenst aan het kerkhof. Wekelijks zijn vrijwilligers hard aan het werk om alles zo netjes mogelijk te houden. Lang niet iedereen kent het bestaan van deze groene oase, midden in de binnenstad.

Net voor de ingang naar het Springerpark loopt het stukje weg naar de begraafplaats. “Als je hier loopt, dan doet het wat met je”, vertelt Rob Rietkerk (69). Hij is al jaren één van de vrijwilligers die zorgen dat het in de kerk, de tuin en op het kerkhof pico bello uitziet. Aan het begin van de begraafplaats treffen we de ‘Mariagrot’. “Die wordt bijgehouden door mijn vrouw Beppie. Hier kun je tot rust en bezinning komen. En heus, het werkt hoor”, glimlacht de vriendelijke vrijwilliger.

In zijn arbeidzame leven heeft Rob grotendeels gewerkt als chauffeur van gevaarlijke stoffen. “Ruim 31 jaar heb ik dit gedaan, vooral bevoorrading van benzinestations. Ruim twintig jaar geleden ben ik er een maand of acht uit geweest. Ik werd getroffen door een aangezichtsverlamming. De pastoor kwam iedere twee weken bij mij op bezoek om te vernemen hoe het ging. Mij deed dat veel. Hij denkt echt om zijn parochianen.” Door de goede klik met de pastoor is Rob dan ook vaak te vinden in en om het kerkgebouw. “Ik vind het fijn om hier te zijn en mij op deze manier in te zetten.”

Het kerkhof en de aangrenzende tuin is door een ringetje te halen. “We hebben onlangs een graf helemaal schoongemaakt. Dat vrouwtje zag het niet meer zitten om dit te doen. Het is één van de oudste graven die hier te vinden is. Wij hebben het keurig voor haar gereinigd.” Rob is vooral blij dat de mensen waarderen dat het allemaal zo netjes verzorgd wordt. “Ik hoop het nog lang te blijven doen, dat is een teken dat ik er nog ben”, knipoogt de actieve Rietkerk. Ook Pastoor van der Mee prijst de inzet van de vrijwilligers: “ik loop hier iedere dag door een mooi stukje paradijs.” 

Rob Rietkerk (foto) was deze zaterdag te gast in de radio-uitzending tussen 12.00 en 14.00 uur. Een stukje van het gesprek is terug te beluisteren via onderstaande link.

Dit bericht is 4587 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Mooiste ‘verborgen’ tuin in Schoonhoven

 • Niet alleen de mooiste tuin, maar ook het mooiste kerkhof van de Krimpenerwaard.
  Met die prachtige platanen, die zich liefdevol buigen over de doden

  Mijn man ligt daar sinds 2016 begraven, maar hij had al in 2012 een plekje op dit kerkhof besproken.
  Hij wilde onder de platanen begraven worden.

  Nu ik vaak op het kerkhof kom, zie ik en verwonder ik me over het onderhoud.
  Mijn complimenten aan en dank aan de vrijwilligers !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
 • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief