Archieven

Dit bericht is 1171 keer gelezen

HAASTRECHT – Vanaf 3 mei zijn bezoekers weer welkom in het unieke woonhuismuseum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht.

Het museum rondt dit jaar een tweeëneenhalf jaar durende restauratieperiode afgerond, waarin het bij uitzondering langere tijd dicht moest blijven. Het tot dan toe uitgestelde onderhoud aan het pand en de collectie is succesvol uitgevoerd, waardoor de fraaie, authentieke inrichting weer helemaal tot z’n recht komt. Als aanloop naar de officiële opening in juni, ontvangt het museum vanaf dinsdag 3 mei weer bezoekers.

De restauratie van interieur en collectie is vrijwel gereed, maar omdat ook het buitenschilderwerk nog aangepakt moet worden, staat het museum nog enkele weken in de steigers. “Laat je niet afschrikken door deze steigers”, zegt museumbeheerder Marco Bakker. “We zijn vanaf 3 mei gewoon open, volgens de normale openingstijden. We hebben onze bezoekers de afgelopen tweeënhalf jaar erg gemist, dus we staan klaar om ze met enthousiaste verhalen over Paulina te verwelkomen.”

In museum Paulina Bisdom van Vliet aan de Hoogstraat is bijna 100 jaar lang vrijwel niets veranderd. Al die tijd heeft het vroegere woonhuis van Paulina Maria le Fèvre de Montigny-Bisdom van Vliet bezoekers ontvangen die de rijke inboedel die zij in 1923 bij haar overlijden had achtergelaten konden bewonderen. Schilderijen, klokken, porselein, boeken, erfstukken van een aantal gefortuneerde voorouders… te veel om op te noemen. Paulina had geen kinderen, was al lang weduwe, en dat had haar gedwongen na te denken wat te doen met haar huis, inboedel, en vermogen. Ze besloot dat haar huis een museum moest worden. Minder dan een jaar na haar overlijden werd het opengesteld.

De restauratieperiode wordt op tijd beëindigd – ruim voor Paulina’s honderdste sterfdag. In 2023 viert de stichting die zij met haar testament in het leven riep, het eeuwfeest. Dan komt misschien ook wel een eind aan het zogenaamde ‘geheim van Haastrecht’ – een verzegeld pakket, waarop Paulina heeft geschreven: ‘Niet te openen voordat er 100 jaar na mijn sterfdag zijn verlopen’.

Kijk voor tarieven en openingstijden op www.bisdomvanvliet.nl.

Dit bericht is 1171 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief