Archieven

Dit bericht is 2223 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL- Eén keer per jaar kijken bewoners, mantelzorgers en vrijwilligers van verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio al wekenlang uit naar een feestelijke middag of avond. Zodra de musicalgroep Zorgeloos bekend maakt wanneer zij in ‘hun huis’ op het podium zullen staan om hun nieuwe voorstelling te geven begint de voorpret.

Musicalgroep Zorgeloos voert ieder jaar in april ten minste zes optredens uit in zorginstellingen in Krimpen, Capelle en Nieuwerkerk. Dit jaar alweer voor de elfde keer en nog net zo enthousiast als toen ze begonnen. Grotendeels in dezelfde bezetting als toen, want de meeste leden van de groep, zo’n twintig in totaal, zijn vanaf het begin betrokken en willen niet meer weg. Want zij beleven niet alleen veel plezier aan de voorstellingen, maar ook aan de repetities die vanaf oktober wekelijks worden gehouden in de grote zaal van Crimpenersteyn.

Sponsors
Gemiddeld staan er veertien leden op het podium en verzorgen de anderen het licht, het geluid, de decors en de uitgave van een indrukwekkend programmaboek. “We doen alles zelf”, vertellen Petra Ponsen en Huub Lauwrier namens de rest. “Dat kunnen we alleen maar doen dankzij de sponsoring door een aanzienlijk aantal bedrijven.”

De meeste leden van de groep werken of werkten bij De Zellingen als beroepskracht of vrijwilliger. Dat vindt zijn oorsprong in het ontstaan van Zorgeloos. Elf jaar geleden werd het 12,5-jarig jubileum van de instelling gevierd met onder meer een feestje voor en door medewerkers. De toen gevormde groep voerde een musical op voor al hun collega’s en dat smaakte naar meer. Zo ontstond het idee de musical meermalen op te voeren, maar dan voor cliënten op de verschillende locaties. Dat werd een groot succes en Zorgeloos besloot er een jaarlijkse traditie van te maken.

Zonder alle andere leden te kort te willen doen mag Ineke Kalkman de drijvende kracht achter de uitvoering van de musicals worden genoemd. In het dagelijks leven is ze werkzaam als woonzorgmanager in Crimpenersteyn en in haar vrije tijd bedenkt, schrijft en regisseert ze de musicals. “Een proces waar ik maanden mee bezig ben”. vertelt ze. Het begint met een idee over een onderwerp, dan volgt het verhaal en de invulling met de personages, hun teksten en de liedjes. Liedjes met een zelf geschreven tekst op muziek van voor het publiek herkenbare songs. “Soms met spannende of ontroerende momenten, maar aan het eind komt alles altijd weer goed, want de toeschouwers moeten wel met een blij gevoel naar huis kunnen. Daar doen we het voor.”

De musical die Zorgeloos dit jaar op de planken gaat zetten heet ‘Alle gekheid op een stokje’ en verhaalt over een groep mensen die zich individueel inschrijven voor een verblijf in een kuuroord en met elkaar al snel tot de conclusie komen dat er in dat oord van alles mis is. Ze worden min of meer opgesloten en krijgen lang niet datgene wat ze voor de hoge prijs die ze betaalden mochten verwachten. Gezamenlijk besluiten ze aan die situatie iets te doen om te voorkomen dat ook volgende gasten de dupe worden van het dubieuze beleid van de instelling. Hoe ze dat doen? Dat verklappen we hier niet.

Groot toneel
Sinds een aantal jaren wordt de serie afgesloten met een laatste voorstelling in het Isala theater in Capelle aan den IJssel. “Een prachtige avond”, aldus Petra en Huub, “want daar spelen we in een professionele omgeving op een groot toneel voor een meestal uitverkochte zaal. Altijd weer een machtige belevenis.”

Voor die uitvoering kan iedereen die van musical houdt kaarten kopen. Ze kosten vijftien euro en daarvoor krijgen de gasten niet alleen een feestelijke voorstelling die anderhalf uur duurt, maar ook koffie, een drankje en na afloop een ontmoeting met de cast en crew. Dit jaar staat deze avond geprogrammeerd op donderdag 16 april, aanvang 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via willeke.vanbruggen@zellingen.nl. Wees er snel bij, want de ervaring leert dat de optredens van musicalgroep Zorgeloos snel zijn uitverkocht!

Dit bericht is 2223 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief