Archieven

Dit bericht is 1102 keer gelezen

SCHOONHOVEN – De zaterdagochtend wordt al bijna, sinds het begin van de coronacrisis, elke week opgeluisterd met de vrolijke klanken van beiaardier Boudewijn Zwart. Ter bemoediging speelt hij verzoeknummers op het carillon van het stadhuis. Afgelopen zaterdag werd hij verrast door een bijzondere gast, die hem persoonlijk een nieuwjaarswens kwam brengen.

Kijkers en luisteraars van de livestream zagen hoe Boudewijn te horen kreeg dat er iemand voor hem aan de telefoon was. Na enkele zinnen ging er een lampje branden en kreeg hij in de gaten dat het zijn goede vriend en vermaarde collega-beiaardier Frank Steijns was. Hij bleek niet alleen in de telefoon, maar ook in de toren te zijn geklommen.

Wereldtop
Frank Steijns is al 27 jaar behalve beiaardier ook violist in het Johann Strauss Orkest van André Rieu. Hij kent Boudewijn al van voor die tijd en hebben veel samen gespeeld. Frank bespeelt de beiaard in Maastricht, Weert en Heerlen en geldt samen met Boudewijn Zwart tot de wereldtop in deze muziekvorm. Steijns beschikt over een uniek rijdend carillon, dat elektronisch wordt aangestuurd . Dat stelde hem in staat om er 300.000 km mee de wereld over te reizen, samen met het orkest.

Covid-instrument
Helaas ligt dit alles nu vanzelfsprekend stil en is hij aanzienlijk meer thuis dan de 150 dagen per jaar die hij normaal gesproken onderweg is. Hoe de toekomst eruit ziet is ongewis. “We gaan van het positieve uit en hopen dat we de decors, die opgeslagen staan in zeecontainers, weer snel kunnen afstoffen. Gelukkig kunnen musici als Boudewijn en ik ons werk op de beiaard blijven doen. Dit is een Covid-instrument bij uitstek. Wij zitten in ons eentje in een toren en ons publiek staat buiten.”

Aanstekelijk
Boudewijn reageerde enthousiast op de onverwachte komst van zijn vriend uit het verre Limburg. Op zijn verzoek speelde Frank “The Second Waltz”, waarmee het voor André Rieu in 1995 allemaal begon. De ochtend werd afgesloten met de aanstekelijke klanken van de Radetszkymars, die de heren gezamenlijk door de Schoonhovense straten lieten golven.

 

De ochtendconcerten van Boudewijn Zwart zijn elke zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur live te volgen via de Facebookpagina Carillon-Schoonhoven. Vóór donderdagavond 18.00 uur kunt u als vanouds verzoekjes opsturen (mits bespeelbaar op het carillon) naar boudewijnzwart@gmail.com. Schoonhovenaren Peter van der Ree en Erik de Laet verzorgen met veel plezier de uitzendingen.

Verslag: Anouk Klip

Na afloop van het concert een bedankje voor de ‘mystery guest’.  Vlnr Frank Steijns, Peter van der Ree en Boudewijn Zwart

Dit bericht is 1102 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief